Vučić: Beograd protiv nametnutih rješenja u BiH

2 Min Read

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa njemačkim specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom. Na njemu je, između ostalog, jedna od tema bila i Bosna i Hercegovina, pa je Vučić sagovorniku saopštio da se Srbija “zalaže za punu i dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma i da se protivi nametnutim rješenjima koja nemaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”.

Vučić je Sarrazinu rekao kako “nametnuta rješenja nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH”.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić i Sarrazin saglasili su se na sastanku u Beogradu da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

“Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rješenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primjenu postojećih dogovora, a prije svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od devet godina”, navodi se u saopštenju press službe predsjednika Srbije.

“Srbija još intenzivnije nastavlja slijediti evropski put”
Vučić je najavio da će Srbija još intenzivnije nastaviti da slijedi svoj evropski put.

On očekuje da će Sarrazinov angažman dati dodatni zamah saradnji među zemljama zapadnog Balkana i ocjenjuje da bi to u značajnoj mjeri doprinijelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

“Srbija je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima”, istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, dok inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja još jedan proaktivni pristup Srbije regionalnom povezivanju.

On smatra da je od ključnog značaja da se ti napori prepoznaju i u samoj EU kako bi zemlje regiona dobile podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Sarrazin je poručio da će politika proširenja i rad na jačanju saradnje među državama zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke spoljne politike u narednim godinama, naglasivši da želi da se cijela EU još jače angažuje u regionu.

Share this Article