Borut Pahor: Moja ideja je da BiH odmah i bezuslovno dobije status kandidata za EU

3 Min Read

Danas je otvoren 11. Sarajevo Business Forum koji okuplja neke od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta. Među njima je i slovenski predsjednik Borut Pahor, koji se obratio novinarima.

– Ovo je dokazano uspješan forum za razgovore o ulaganjima u ovu prelijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu i cijeli region – rekao je Pahor.

Politička stabilnost je uslov za ekonomski napredak
On je istakao da je politička stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za ekonomski prosperitet i napredak.

– Nema ekonomskog prosperiteta bez političke stabilnosti. Politički lideri ove prelijepe zemlje imaju zadatak da konstruktivno organizuju državu i stvore mogućnosti za ulaganja – istakao je Pahor.

On je dodao da u regionu i dalje postoje problemi koje treba rješavati na putu zemalja ka pridruživanju Evropskoj uniji.

– Bugarska blokada Sjeverne Makedonije, nedostatak napretka u dijalogu Prištine i Beograda i unutrašnja neriješena pitanja u Bosni i Hercegovini problemi su za proširenje EU. Uvjeren sam da je EU odgovor na sva pitanja koja postoje u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. EU nema alternativu – rekao je Pahor i dodao da u regionu više nema promjena granica:

– Proširenje EU na zapadni Balkan je prvorazredno pitanje u geopolitičkom smislu, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Podržao sam ideju o brzom procesu pridruživanja Ukrajine EU. Također sam zainteresiran da vidim ovaj ubrzani proces i za Bosnu i Hercegovinu.

Moramo iskoristiti ovu priliku
Pahor je istakao da je mnogim evropskim liderima sugerirao da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata bez dodatnih preduslova.

– Sada postoji četrnaest uslova koje BiH treba da ispuni. Moja ideja je da se taj status BiH da bez tih preduslova, a da nakon toga vlasti u BiH ispune te uslove. Nakon ruske invazije na Ukrajinu i promjene raspoloženja u EU, mislim da trebamo iskoristiti ovu specifičnu priliku da razgovaramo o statusu Bosne i Hercegovine. To je ključno za mir i stabilnost u cijelom regionu – rekao je Pahor.

Naglasio je da Bosni i Hercegovini treba dati priliku da dobije taj status.

Ova promjena dinamike promijenila bi i dešavanja na terenu kada je u pitanju reformski status BiH. Ako pogledamo proces proširenja EU na Zapadni Balkan ili ulazak u NATO, vidimo da se tamo nešto dešava, ali nikada u BiH. Institucije i čelnici ove zemlje mogu da rade taj posao, ali je potrebna snažna podrška Brisela – rekao je Pahor i dodao:

– Vjerujemo da bi zapadni Balkan u tom slučaju bio sigurniji i prosperitetniji. Prvo neka Brisel odigra svoju ulogu, a onda neka lideri u Bosni i Hercegovini rade svoj posao.

Share this Article