Džaferović se obraća UN-u u Njujorku, Dodik i dalje negoduje jer to neće biti Tegeltija

1 Min Read

U ime Bosne i Hercegovine, Džaferović će se danas u 10 sati obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj BiH.

Inače, Milorad Dodik je planirao da u Njujork pošalje predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltija, s obzirom da će se zvaničnici na sjednici obratiti “hijerarhiji”. Tako bi Tegeltija bio “iznad” ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, čije dosadašnje djelovanje nije odgovaralo lideru iz Republike Srpske.

Međutim, budući da na sjednicu dolazi predsjedavajući aktuelnog “kolektivnog šefa države” Šefik Džaferović, on će održati govor, ali i nekoliko sastanaka.

Dodik je sinoć ponovo protestovao zbog odluke o Džaferovićevom odlasku, rekavši da je niže rangiran od Tegeltije.

“Iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara su Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH kao kolektivno tijelo. Nijedan pojedinačni član Predsjedništva BiH, pa ni Šefik Džaferović, nije rangiran iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara”, Dodik rekao je.

Tokom boravka u New Yorku, Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullahom Shahidom, kao i sa ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama

Share this Article