Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima: 603 crvene ruže za žrtve bačene sa Ljubovijskog mosta u Drinu

2 Min Read

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, fiskulturnog kampa OŠ Branko Radičević i bacanjem 603 ruže sa Ljubovijskog mosta u Drinu i obilaskom masovne grobnice Redžići, brojni preživjeli Bratunac prisjetili su se svih ubijenih žrtava. na početku bh. agresije.

700 logoraša je mučeno
Na istorijskom času u bivšem logoru, Sakib Ahmetović, predsjednik Saveza logoraša Bratunac, izjavio je da je kroz fiskulturnu salu OŠ “Branko Radičević” prošlo oko 700 ljudi. U susjednoj zgradi bio je logor za žene i djecu od tri godine. Prvu noć u muškom logoru ugušilo je šest Bošnjakinja, a pred našim očima je u jednom danu ubijeno 68 civila.

Pušteno je 420, dok je 200 zatočenika ubijeno. Za zločine u logoru Bratunac još niko nije procesuiran – naglasio je Ahmetović.

Obilježavanje civilnih žrtava zločina koji su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile JNA, policija, Teritorijalna odbrana i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana obilaskom masovnih grobnica i spomen obilježja.

Dana 9. maja 1992. godine svi civili Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja zatvoreni su na gradskom stadionu, gdje su im oduzeta dokumenta, novac i nakit, a potom sposobni muškarci odvedeni u školsku salu, gdje su mučeni i ubijeni.

Tijela iz 70 grobnica
Od 1992. do 1995. godine u Bratuncu je ubijeno 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada su sahranjene 302 žrtve, među kojima 52 žene i 43 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na području općine Bratunac, dok se još oko 300 vodi kao nestalo.

Sutra je centralni događaj
Centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca bit će organizovana sutra na februarskom mezarju polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Kur’ana. U proteklih petnaestak sahrana, ovdje su sahranjene 302 žrtve.

Pored njih, danas će vječni pokoj biti: Mehmed (Meho) Imamović (1954), Salih (Osman) Mehić (1964). Salim (Osman) Kadrić (1969) i dječak Salmir (Beriz) Hodžić, koji je imao samo devet godina kada je ubijen.

Share this Article