U Tuzli više neće biti mirnih protesta majki Srebrenice

2 Min Read

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” od ovog mjeseca se nakon 25 godina više neće okupljati na mirnim protestima na trgu Soni u Tuzli, potvrdila je Nura Begović, sekretarka tog udruženja.

– U koordinaciji sa svim udruženjima majki Srebrenice i Podrinja, odlučili smo da prekinemo mirne proteste u Tuzli i da se ubuduće svakog 11. u mjesecu okupljamo u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na mjestu zločina i genocida – pojasnio je Begović. .

Okupljanje u Bratuncu
On kaže da je nakon 25 godina okupljanja u Tuzli ta praksa prekinuta jučerašnjim okupljanjem na mjestu zločina ispred gradskog stadiona, bivšeg logora Osnovne škole “Branko Radičević” i Ljubovijskog mosta u Bratuncu, gdje su žene iz Maglaj i Doboj Istok.

– Osim svakih 11 mjeseci u Memorijalnom centru, svake godine ćemo 11. maja organizovati okupljanje na mjestima stradanja Bošnjaka u Bratuncu. Ovom odlukom zadovoljili smo sve porodilje, a posebno one koje su se vratile u Srebrenicu i Bratunac – istakao je Begović.

Najpovoljnija lokacija
Kaže da je bilo dosta primjedbi srebreničkih majki o održavanju mirnih protesta u Tuzli, jer one iz Srebrenice nisu mogle doći. Kako kaže, logično je da se protesti održavaju na mjestu zločina i genocida, a najpogodnija lokacija za to je Memorijalni centar, te dodaje da su sve majke koje su izgubile svoje najmilije i sahranile ih u Memorijalnom centru zadovoljne. s ovim.

Mirni protesti zbog traženja nestalih u Memorijalnom centru biće organizovani svakog 11. u mjesecu, osim komemoracije 11. jula, a počet će kao i do sada u Tuzli u 12 sati.

Share this Article