RAZOTKRIVENA VELIKA PLJAČKA UKRAJINE: Put jednog ruskog broda snimljen iz zraka, otkriveno je sve…

6 Min Read

Ruski trgovački brod krcat žitaricama ukradenim iz Ukrajine viđen je u sirijskoj luci Latakia nakon što mu je privezivanje odbila najmanje jedna luka na Mediteranu.

Kako javlja CNN, radi se o teretnom brodu Matros Pozynich. Brod se privezao nedaleko Krima 27. travnja te je isključio komunikacijske uređaje. Dan kasnije viđen je u Sevastopolju, glavnoj krimskoj luci.

Radi se o jednom od tri broda za koje se vjeruje da su sudjelovali u krađi žitarica iz Ukrajine, prema izvještajima organizacija i ukrajinskih vlasti.

Krim, kojeg je Rusija anektirala 2014., proizvodi malo žitarica zbog slabog navodnjavanja, ali u sjevernim regijama, koje su pod okupacijom, proizvodi se na milijune tona žitarica svake godine. Ukrajinski dužnosnici tvrde kako se hiljade tona sada ukrcavaju na kamione prema Krimu.

Novinarka Katerina Jaresko, koja kroz projekt SeaKrime na ukrajinskom portalu Myrotvorets prati zbivanja, novinarima CNN-a ispričala je kako je primijetila značajan porast izvoza žitarica iz luke Sevastopolj, i do 100.000 tona mjesečno u ožujku i travnju. Prema satelitskim snimkama spomenuti brod ukrcao je oko 30 tisuća tona ukrajinskih žitarica te se zaputio prema Egiptu, odnosno luci u Aleksandriji. No, ukrajinske vlasti Egipat su na vrijeme upozorili kako se radi o ukradenoj robi, pa im je odbijen ulazak. Zaputili su se dalje, prema libanonskom glavnom gradu Bejrutu, no ni tamo nije prihvaćen.

Brod je zatim opet isključio sve uređaje za praćenje, ali je satelitom snimljen u luci Latakia. Sirija ima bliske odnose s Rusijom, a ruski brodovi često svraćaju u ovu luku. Štoviše, brod o kojem se govori dobio je ime po ruskom vojniku koji je ubijen u Siriji 2015.

Glavni urednik Maritime Bulletina, Mihajl Vojtenko, CNN-u je rekao kako bi Rusija mogla početi s praksom prekrcavanja ukradenog žita na druge brodove, kako bi zatrla trag krađe.

– Uostalom, kada se luke isplovljavanja i uplovljavanja mijenjaju toliko često jasno je da se radi o krijumčarenju – kazao je.

Ukrajinske vlasti ustvrdile su kako je Sirija najvjerojatnija destinacija za ukradeno žito, jer otamo može biti prevezeno u brojne zemlje Bliskog Istoka.

‘To je organizirana pljačka!’
Zanimljivo je da je brod u vlasništvu ruske kompanije Crane Marine Contractor, koja nije obuhvaćena međunarodnim sankcijama. No, predstavnici tvrtke nisu htjeli razgovarati s novinarima.

Jaresko objašnjava kako je SeaKrime otkrio stvarne vlasnike tog broda. Vjeruje se da je pod “kišobranom” najmanje 29 ruskih kompanija.

Ukrajinsko ministarstvo obrane procijenilo je da je od početka invazije ukradeno najmanje 400 tisuća tona žitarica. Mikola Solski, ministar agrarne politike i hrane, kazao je ovog tjedna da se radi o organiziranoj pljački kojom se upravlja s najviše razine.

CNN podsjeća da su primijećeni kamioni sa zloglasnim simbolom ruske invazije, slovom “Z”, koji su prevozili tisuće tona žita. Viđeni su u Hersonu te u Zaporižju, gdje su skladišta žitarica potpuno ispražnjena.

Ukrajinske vlasti ovog su tjedna otkrile i veliku pljačku iz skladišta pšenice i suncokreta u Zaporižju. Sve je bilo spremno za prijevoz sirovine kamionima u Rusiju, pod jakom vojnom pratnjom.

CNN ističe kako su ruski brodovi itekako sposobni prevoziti žitarice iz Ukrajine, no ukrajinskim farmerima sve je teže izvoziti svoje proizvode. Iako je Odesa kao jedna od najznačajnijih crnomorskih luka i dalje pod ukrajinskom kontrolom, nalazi se pod žestokim raketnim napadima te plovidba nije sigurna, što uvelike utječe na ekonomiju Ukrajine. Tamošnji proizvođači uspjeli su izvesti dio svojih proizvoda putem željeznice preko Rumunjske, no to nije dugoročno stabilno rješenje.

Dužnosnica USAID-a Samantha Power kazala je kako je Ukrajina četvrti najveći izvoznik Ukrajine na svijetu, te peti najveći proizvođač pšenice. Ukrajina i Rusija su prije rata bili odgovorni za 30 posto opskrbe svijeta pšenicom, a velik dio išao je u siromašne zemlje. Prema Ujedinjenim Narodima, cijena hrane u svijetu je drastično porasla uslijed ruske invazije, a nije pomoglo ni to što su Kanadu i Francusku, također velike uzgajivače žitarica, pogodile snažne suše.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je “bez ukrajinskog izvoza mnogo zemalja diljem svijeta već sada na rubu nestašice hrane”.

Istog dana predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel iz Odese je poručio: ‘Vidim silose pune kukuruza i pšenice, spremni su za izvoz. Radi se o izuzetno potrebnoj hrani čiji je transport blokiran zbog ruskih napada na Crnom moru, a to ima značajne posljedice za siromašne zemlje – kazao je.

Te su posljedice već vidljive – cijene pšenice već su 31 posto veće. Rusi se također moraju prilagođavati novim uvjetima na svjetskom tržištu jer ni njih neće mimoići ovi problemi, zaključuje CNN.

Share this Article