Na današnji dan prije 30 godina četvrta vojna sila u Evropi slomila je zube u Tuzli

1 Min Read

Danas se navršava 30 godina od jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle , 15. maja – Dana odbrane grada od pripadnika agresorske vojske.

15. maja 1992. Vojska Jugoslavije i paravojna tzv. RS je napala Tuzlu. U bici na Brčanskoj Malti, pripadnici MUP-a BiH – SJB Tuzla, uspješno su odbili napad. Odbranili su Tuzlu i spasili je od crne sudbine – etničkog čišćenja.

Četvrte vojne snage Evrope slomile su zube na Brčko Malti nakon što su na krvav način okupirale dijelove međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine od Brčkog do Vlasenice.

Nakon što je kolona, ​​koja je formirana mimo vojnih pravila, nakon što su vojnici prevezeni zajedno sa minama i zapaljivim tečnostima, počela pucati na civile i civilne objekte, tuzlanski policajci su na vatru odgovorili vatrom.

U bici na Brčanskoj malti poginulo je 49 pripadnika Vojske Jugoslavije, rezervista i pripadnika paravojske tadašnje samoproglašene Srpske Republike i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno.

Prema podacima Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, poginula su tri pripadnika tuzlanske policije i 33 vojnika iz tuzlanske kolone.

Share this Article