Spektakl vidljiv golim okom – super krvavi Mjesec

2 Min Read

U ponedjeljak, prije zore, ovaj fenomen će biti vidljiv golim okom širom Evrope. Mjesec će izgledati veći nego inače jer će se naći na najbližoj tački Zemlji u svojoj orbiti, kada dobija ime super Mjesec. Jedini sunčevi zraci koji će dopirati do Mjeseca prolaziće kroz atmosferu Zemlje, piše BBC News.

Krvavo crvena svjetlost, iz svih svitanja i sumraka na Zemlji reflektovaće se na površini Mjeseca, objašnjava doktor Gregori Braun, astronom Kraljevske opservatorije u Grinviču, Londonu.

Djelovi Evrope će u ponedjeljak imati dobar ali kratak pogled na Mjesec. Gledajte prema horizontu između 2.30 i 4.30 ujutru i vidjećete kako mjesec pada pod sjenku prije nego što postane crven. Prizor bi trebalo da može da se vidi i iz Afrike. U Britaniji će pogledu dosta doprinijeti ukoliko ste na visini, recimo brdu ili neboderu, zbog veoma niske pozicije mjeseca na nebu.

Američki kontinenti će imati prilike da u spektaklu uživaju 84 minuta. Ukoliko se nalazite u Zapadnoj Americi ili Kanadi, ka nebu treba da gledate u nedjelju uveče dok Mjesec izlazi. Možete ga vidjeti i golim okom, dok će dvogledi ili mali teleskopi svakako pojačati utisak crvene boje. Naravno, najbolji pogled će biti na mjestu na kome je veoma mali broj ljudi imao sreću da ikada bude – na samom Mjesecu.

„Da ste astronaut i da stojite na Mjesecu, videli biste crveni prsten koji okružuje našu planetu“, objašnjava dr Braun

Share this Article