Švedska slijedi Finsku: Podnijet će zahtjev za ulazak u NATO

2 Min Read

Švedska vlada je danas potvrdila svoju namjeru da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, pridruživši se susjednoj Finskoj u dramatičnoj odluci koja označava jednu od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.

“Postoji velika većina u švedskom parlamentu za ulazak Švedske u NATO. To je najbolja stvar za sigurnost Švedske. Obavijestit ćemo NATO da želimo postati članica alijanse”, rekla je premijerka Magdalena Andersson u ponedjeljak.

Ona je na konferenciji za novinare nakon parlamentarne debate rekla da će Švedska biti “u ranjivom položaju” dok se aplikacija obrađuje, ali da je “ubijeđena da postoji podrška među švedskim narodom”.

Finska vlada je u nedjelju ponovo potvrdila svoju namjeru da se pridruži NATO-u, dok su se švedski vladajući socijaldemokrati složili da odustanu od svog dugogodišnjeg protivljenja toj ideji, otvarajući put zajedničkoj aplikaciji za članstvo u roku od nekoliko dana.

Odluka dvije vlade, od kojih su obje ostale neutralne ili nesvrstane od kraja Drugog svjetskog rata, izazvala je oštar početni odgovor Rusije, koja ju je opisala kao ozbiljnu grešku sa dalekosežnim posljedicama.

“Situacija se radikalno mijenja u svjetlu onoga što se dešava”, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Činjenica da zbog toga neće biti ojačana sigurnost Finske i Švedske nam je vrlo jasna”, rekao je on.

Rjabkov je dodao da dve nordijske nacije “ne treba da gaje iluzije da će Rusija to jednostavno tolerisati”, upozorivši da je taj potez “još jedna teška greška sa dalekosežnim posledicama” i da će se “opšti nivo vojnih tenzija povećati”.

Share this Article