Ambasador SAD u Srbiji: Otvoreni Balkan ima potencijal da privuče još više inostranih ulaganja

2 Min Read

Inicijativa Otvoreni Balkan ima potencijal da aktivira cjelokupni ekonomski potencijal ovog regiona i privuče još više inostranih ulaganja, ocijenio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) u razgovoru sa privrednicima koji je organizirala Američka privredna komora u Srbiji, saopćeno je iz komore.

Ključna investiciona destinacija u Evropi.
Predsjednik Američke privredne komore Stefan Lazarević i Hil naglasili su značaj daljeg napretka Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji i naveli da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju podršku Vladi Srbije u svim važnijim reformskim procesima kojima se dodatno unapređuje poslovno okruženje.

– Srbija je postala ključna investiciona destinacija u Evropi. Američke kompanije su u Srbiju uložile više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 radnika. Postoji veliki potencijal za dalji rast – naglasio je Hil.

Hil je dodao da je uvjeren u nastojanja Komore da podrži američke vrijednosti, uključujući stvaranje jednakih tržišnih uslova za sve privrednike, kao i unapređenje transparentnosti, vladavine prava, digitalizacije, energetske diversifikacije i zaštite životne sredine.

To su načela koja će pomoći Srbiji ne samo da privuče nove kompanije, već i da postane članica EU, najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, ocijenio je Hil.

Regionalna saradnja
Lazarević i Hil podržali su regionalnu ekonomsku saradnju kroz inicijative kao što je Otvoreni Balkan, čiji je cilj smanjenje prepreka za trgovinu i putovanje između zemalja u regionu, navodi se u saopćenju.

Lazarević je ocijenio da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku podršku procesu pridruživanja EU, a Komora će se postarati da bude konstruktivan partner i pomogne da se uklone sve prepreke.

– Američka privredna komora nastavit će da bude aktivan i konstruktivan partner Vladi Srbije u prioritetnim reformskim oblastima koje ćemo definisati u saradnji sa novom Vladom – zaključio je Lazarević.

Share this Article