Dodik sve nervozniji: Traži ostavku Džaferovića i kaže da će blokirati sve sankcije Rusiji

2 Min Read

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u utorak je optužio sadašnjeg predsjedavajućeg državnog vrha Šefika Džaferovića da ruši ustavni poredak i najavio da će zbog toga tražiti njegovu smjenu, ističući da “bošnjački političari nekritički podržavaju sankcije Rusiji”, čemu se on odlučno protivi.

Dodik je ogorčen jer je Džaferović prošle sedmice o stanju u BiH govorio pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je, uz ostalo, upozorio na opasnost od secesionističke politike bosanskih Srba.

Zbog toga je Dodik na prvoj sjednici Predsjedništva BiH koja je nakon toga održana u Sarajevu otvorio pitanje Džaferovićeve odgovornosti, uz tvrdnju kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH istupao mimo svojih ovlasti te dezinformirao Vijeće sigurnosti iznoseći u New Yorku “privatna stajališta”.

Time je, kako tvrdi, Džaferović prekršio ustav i poslovnik o radu Predsjedništva BiH, pa stoga “mora odmah podnijeti ostavku”.

“Ako to ne učini do sljedeće sjednice Predsjedništva, ja ću zatražiti pokretanje postupka njegove smjene”, kazao je Dodik novinarima.

Nije pojasnio kako to kani učiniti jer je izbornim zakonom utvrđena samo situacija u kojoj Ustavni sud donosi odluku o privremenoj ili trajnoj nesposobnosti člana Predsjedništva za obnašanje te dužnosti.

Dodik tvrdi kako je kršenje ustava i poslovnika postala redovna praksa “bošnjačko-muslimanske politike” na svim razinama vlasti te kaže kako je jedini cilj bošnjačkih političara “dodvoravanje Zapadu”.

Optužio ih je da nekritički podržavaju sankcije protiv Rusije, dodajući kako se lično odlučno protivi bilo kakvim mjerama protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

Pohvalio se kako je ličnim zalaganjem spriječio da Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara kao kolektivna tijela donesu bilo kakvu formalnu odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije.

Share this Article