Protiv pet osoba podignuta je optužnica za ratni zločin na području Rogatice

2 Min Read

za šta ste optuženi?
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba za ratni zločin počinjen na području Rogatice.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nešković Zorana, rođenog 1965. godine u Rogatici, Pantović Pante, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Đerić Slaviše, zvani “Đera”, rođen 1973. godine u Rogatici. , Ujić Nenad, rođen 1972. godine u Rogatici i Despet Pere, rođen 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovini 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS-a, optuženi Nešković kao komandir zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u g. Rogatica, i ostali optuženi kao stražari u navedenom objektu, postupali su suprotno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnog lica u vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je krajem jula 1995. godine u objektu bilo zatočeno više od 40 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, većinom starijih od 60 godina, dvoje maloljetnika, kao i više od 10 osoba koje su potrebna medicinska pomoć, a koji su oteti iz konvoja u pratnji međunarodnih snaga, na putu Žepa-Kladanj.

Optuženi se terete za više premlaćivanja, razbojništva, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge oblike teškog maltretiranja pritvorenika, a većina žrtava je zadobila teške tjelesne i psihičke povrede i narušeno zdravlje, čije posljedice osjećaju i danas.

Optužnica je proslijeđena
Također, optuženi se terete za ubistvo jednog logoraša koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. st. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazati pozivanjem 45 svjedoka, od čega 3 svjedoka sa određenim mjerama zaštite, 2 vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Share this Article