BiH je neobrađeni dijamant

1 Min Read

S ciljem upoznavanja i umrežavanja kako bosanskohercegovačkih, tako i turističkih radnika iz regije, u Trebinju je jučer počela konferencija Jačanje regionalnih turističkih proizvoda.

Pored predstavnika turističkih kompanija, događaju prisustvuju i predstavnici nadležnih institucija, resornih ministarstava, turističkih zajednica, te regionalnih komora, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić pozdravio je prisutne i zahvalio na izraženom interesu za jačanjem turizma kao grane privrede koja je, nažalost, pretrpjela velike štete tokom pandemije koronavirusa, ali koja ujedno ima visok potencijal koji nije iskorišten ni na približno optimalnom nivou. Trenutno se BiH, u smislu stepena njenih turističkih potencijala kojima obiluje, može smatrati još neobrađenim dijamantom.

Istaknuto je kako je neosporno da BiH ima prirodno bogatstvo, kao i kulturne, istorijske i vjerske lokalitete koji su privlačni stranim turistima. Većina gostiju još dolazi iz okruženja, što je samo po sebi pokazatelj da je promocija jedna od slabih tačaka sektora turizma. Egrlić je također istakao aktivno uključivanje Komore u proces unapređenja Vinske ceste Hercegovine, zajedno sa USAID Turizam projektom.

Share this Article