Vučić i Mišel: Obećao sam mir i stabilnost, EU može da računa na Srbiju

3 Min Read

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Šarlom Mišelom , predsednikom Evropskog saveta. Nakon sastanka, Vučić i Mišel su se obratili novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pre sastanka posetili su Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Vučić je istakao da je poseta Mišela od velikog značaja za budućnost Srbije.

– Zahvalan sam jer je uvek bio spreman da čuje srpske argumente i ono što je uvek imao, ne samo dovoljno vremena i pažnje, već da brže ode u EU i svojim ličnim autoritetom učinio sve da se reforme brže sprovedu i neke zemlje razumeju da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta – rekao je Vučić.

Svjetska glad
Vučić je rekao da je sa Mišelom razgovarao o putu Srbije u EU i da je istakao da je opredeljenje Srbije na evropskom putu. Predsednik Srbije je istakao da 67 odsto ukupnih investicija u Srbiji dolazi iz Evropske unije.

On je dodao da je razgovarano i o situaciji u regionu.

– Obećao sam mir i stabilnost i da mogu da računaju na Srbiju – rekao je Vučić. On je rekao da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je Srbija opredeljena za dijalog.

Vučić je prokomentarisao i ideju Šarla Mišela i Emanuela Makrona o geopolitičkoj uniji, istakavši da je ona za njega veoma važna i da može doprineti punopravnom članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, navodeći da smatra da pod takvim inicijativa koju mogu postići mnogo.

– Kada sam rekao da će biti gladi u svetu, neki su rekli da sam rekao da će biti gladi u Srbiji. A predsjednik Michel je rekao da će biti gladi u svijetu. Biće problema i kod nas, posebno sa energentima – rekao je Vučić.

Michelle je poslala dvije poruke
Predsednik Srbije je rekao da je Mišel izrazio želju i očekivanje da će se Srbija odlučiti o pitanju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Nakon Vučića, medijima se obratio Šarl Mišel. Predsjednik Evropskog savjeta najavio je da će u junu organizovati sastanak 27 lidera EU sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. On je istakao da njegova poseta Srbiji daje pozitivan signal toj zemlji iz Evropske unije.

Govoreći o Evropskoj geopolitičkoj zajednici, Michel je rekao da ima dvije poruke.

– Mislim da to treba da bude zajednički prioritet i da razgovaramo sa 27 zemalja i liderima Zapadnog Balkana o tome kako da napredujemo. Važno je da sada postoji politički format. Moramo otvoriti dodatna poglavlja u pregovorima. Bio sam jasan, to bi bio prioritet, da lideri u regionu odmah imaju platformu, kako bismo odmah mogli da se uhvatimo u koštac sa problemima sa kojima se suočavamo – rekao je Mišel.

Predsjednik Evropskog vijeća će sutra i prekosutra boraviti u Bosni i Hercegovini.

Share this Article