BiH i Srbija potpisale su deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

2 Min Read

Deset zemalja jadransko-jonskog regiona, uključujući Srbiju, usvojilo je deklaraciju na svom godišnjem sastanku u Tirani u kojoj se ruska invazija na Ukrajinu naziva “nezakonita i neopravdana agresija” i izražava privrženost ukrajinskom “suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu”.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji naveli su 25 tačaka koje se odnose na njihovu buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, izvršnog tijela EU, ali prva od tačaka se odnosila na rat u Ukrajini.

„Mi, predstavnici vlada (…), na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog nezakonite i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). “Ponovo potvrđujemo našu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica (gran)”, navodi se u deklaraciji.

Deklaracija nije pravno obavezujući dokument, ali izražava principijelan politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je uslijedila nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Tirani, glavnom gradu Albanije, kojem su prisustvovali državni sekretari ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji, nije bio dostupan za komentar odmah nakon sastanka.

“Sve zemlje su prihvatile tekst deklaracije u tomu koji je dostavljen vama novinarima”, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

Što se tiče onoga što se, nažalost, događa u trećoj deceniji 21. stoljeća na tlu Evrope, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica jednoglasno je prihvatilo tekst deklaracije, dodao je za Hinu.

Share this Article