Navijači FK Željezničar i Grbavica kažnjeni su zbog podrške Sakibu Mahmuljinu

2 Min Read

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila je FK Željezničar sa 2.000 KM, a navijačima kluba sa Grbavice zabranjen je odlazak na naredno prvenstvo protiv Slobode, zbog slogana koji su iznijeli najvatreniji navijači plavih “Manijaka” u 28. kolu Premijer lige BiH.gostuje Tuzla City.

Volontiranje nije zločin
Podsjetimo, navijači Želje podržali su Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije Republike BiH, koji je osuđen na osam godina zatvora.

– Mi nismo kao oni. Nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikada biti kao oni! Sakib Mahmuljin je heroj, a ne kriminalac! – pisalo je na jednom od slogana “Manijaka”.

Takođe, druga lozinka je poslala kratku i jasnu poruku:

– Volontiranje nije zločin!

U saopćenju Disciplinske komisije NSBiH navodi se da je Željezničar kažnjen zbog “nereda na stadionu, rasizma i drugih oblika diskriminacije”.

Novčane kazne
– FK Željezničar kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM i zabranom igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima u gostima, u skladu sa članom 59. stavovi 3. i 6. i članom 80. stav 1. tačka c) (Stadionski neredi i rasizam i drugi oblici diskriminacije), a zbog počinjenih prekršaja u prvenstvenoj utakmici 28. kola Premijer lige BiH koja je odigrana 30. aprila 2022. godine na stadionu Tušanj protiv grada Tuzla (0:0) ) – objašnjavaju iz DK NSBiH, uz dodatak:

– FK Željezničar je dužan uplatiti novčanu kaznu na račun FSBiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rješenja. Kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili kup utakmice pred svojim gledaocima na utakmici u gostima teče od dana pravosnažnosti ove odluke.

Također, FK Borac (3.000 KM) kažnjen je zbog upotrebe pirotehnike na utakmici protiv Sarajeva, a Zrinjski i Velež sa po 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike na utakmici sa Širokim Brijegom i Rudar Prijedorom.

Share this Article