BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Podići ćemo zastavu Bosne i Hercegovine ispred zgrade NATO-a i EU, kao što smo prije 30 godina ispred UN-a”

3 Min Read

Uspjeli smo se odbraniti, sačuvati ono što nam je svijet priznao prije 30 godine i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma osigurati mir, te još jednom potvrditi kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine

“Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica UN-a. U New Yorku je svečano na jarbol podignuta zastava naše Domovine. Tim činom, jednim od najvažnijih u našoj hiljadugodišnjoj historiji, potvrđen je međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene držav”e, objavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na svom Facebook profilu.

Uslijedila je, dodaje, brutalna agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je rezultirala nenadoknadivim ljudskim žrtvama i ogromnim materijalnim štetama. Ono što agresori nisu uspjeli ostvariti kampanjom masovnog ubijanja, progona, rušenja, a zatim i genocida jeste podjela Bosne i Hercegovine i u konačnici prestanak njenog postojanja, ističe Izetbegović.

Uspjeli smo se odbraniti, sačuvati ono što nam je svijet priznao prije 30 godine i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma osigurati mir, te još jednom potvrditi kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma uslijedile su godine obnove i jačanja države Bosne i Hercegovine. Međutim, napadi na njen suverenitet i teritorijalni integritet nikada nisu prestali, navodi on.

Ne vode se, kaže, oružjem već političkim, medijskim, obavještajnim i drugim sredstvima.

“Patriotske snage koje su uspjele sačuvati Bosnu i Hercegovinu od agresije nastoje se izmoriti stalnim blokadama i krizama, pokušajima revidiranja karaktera rata i dovođenjem u pitanje časti i integriteta najzaslužnijih za opstanak i kasniji razvoj države. Kao što nisu uspjeli tokom oružane agresije, neće uspjeti ni sada. Zastava Bosne i Hercegovine koja je 22. maja 1992. podignuta ispred zgrade UN-a na East Riveru zauvijek će ostati tu. Ona je svjedočanstvo jedne hrabre i časne borbe, ne samo za državu Bosnu i Hercegovinu već i za sve one vrijednosti na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Svim građanima i prijateljima koji našu Domovinu nose u srcu upućujem iskrene čestitke povodom ove velike godišnjice. Nastavit ćemo zajedno graditi i jačati Bosnu i Hercegovinu i podići ćemo, ako Bog da, njenu zastavu i u Briselu, ispred sjedišta Evropske unije i NATO-a”, poručuje Izetbegović.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565238774959734&set=a.440622120754734&type=3

Share this Article