Komšić povodom 30. godišnjice ulaska BiH u UN: Vrijedi se boriti za građansku BiH

3 Min Read

Prije tačno trideset godina Republika Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije. Trideset godina kasnije, nažalost, još uvijek nije ono za što smo se borili – rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom 30. godišnjice pristupanja Bosne i Hercegovine Ujedinjenim narodima.

“Zahtjevi su bili sve veći i veći”
– Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, takve domove naroda, koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih filijala, preko kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine. – istakao je Komšić.

On je istakao da su se borili za građansku državu u kojoj će svaki građanin imati jednaka prava.

– Sa vremenske distance od trideset godina, uočljivo je da su se svi kompromisi, koji su iskazani kroz navedene mehanizme, pokazali promašenim. Što su više popuštali i pokušavali da udovolje onima koji podnose političke zakone Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi su bili sve veći i veći, a na kraju su završili u zahtjevima za raspuštanje, zahtjevima za formiranje paralelnih institucija, zahtjevima za etničko teritorijalno reorganizacija – rekao je Komšić .

Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve

– Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve, iako su imali podršku sumnjivih ljudi koji vole da se pretvaraju da su naši međunarodni prijatelji. Šta je bio cilj? Ubijte i tehničku mogućnost i nadu da će ova država jednog dana postati normalna građanska država. Trebalo je samo pristati na tako loša rješenja da bi se to shvatilo kao izraz naše ukupne političke volje. Morali smo pristati da sami sebi dođemo glave, kao što je to bio slučaj bezbroj puta tokom agresije onih koji su branili državu. Dakle, to se nije dogodilo, niti će se ikada dogoditi – naglasio je Komšić.

Rekao je da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti građanska država.

– Zato se vrijedi boriti, a ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili na kratak pogled trećerazrednog međunarodnog funkcionera pristane na sve što mu se stavi na sto i bude izabrana za govornicu – dodao je Komšić .

Share this Article