Kozarčanin Fikret Alić godinama vodi pravnu bitku: RS mu ne priznaje status žrtve torture

3 Min Read

Kozarčanin Fikret Alić, čija je fotografija na naslovnoj strani magazina Time u ljeto 1992. godine skrenula pažnju svijeta na prijedorske logore smrti, još uvijek dokazuje svoj status logoraša.

neću odustati
Nakon što je to učinila gradska služba, njegov zahtjev da mu se na osnovu entitetskog zakona prizna status žrtve ratne torture odbio je drugostepeni organ – Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

– Sada moram da se žalim sudu i mislim da neću odustati. Ići ću dalje, pa će valjda neko izaći u susret nama, zatočenicima, da nas prepozna – rekao nam je Alić.

Fotografija “logoraša sa žice” iz logora Trnopolje pokazala je svijetu da u BiH, nakon nacističkih, postoje novi koncentracioni logori.

Prije Trnopolja, Alić je boravio i u Keratermu. Ako nije žrtva ratne torture, postavlja se pitanje ko može ispuniti zakonske kriterije i ostvariti to pravo.

Borba logoraša u BiH za osnovna prava traje već tri decenije.

Niko i ništa
– Najviše me boli to što pravda nije dostižna. Vrtimo se 30 godina u istom krugu. Država nije stala iza nas, pa neće ni entitet, pa ostajemo niko i ništa. Patili smo kao što smo patili, kad nema – nema, a ko preživi mora da pati ceo život.

Njemačka je nakon tog rata tek nakon 60 godina priznala svoje žrtve, tako da ni deset posto nas u BiH neće čekati da nas priznaju – istakao je Alić i dodao da je RS do sada priznavala status samo dva-tri bošnjačka i zatočenih Hrvata i da njih oko 100 čeka rasplet postupka.

Alić ispunjava sve uslove
Prvi zatočenik koji je po entitetskom zakonu prepoznat kao žrtva ratne torture bio je Mirsad Duratović, predsjedavajući Skupštine grada Prijedora.

On je na društvenim mrežama naveo da Alić ispunjava sve uslove, jer je zakonom propisano da se status žrtve torture može utvrditi na osnovu izjave stranke i svjedoka ako se takva izjava da nadležnom organu za krivično djelo postupak za ratne zločine.

– Mučenje se nastavlja. Suđenje u ovom slučaju će uslijediti do konačnog priznanja statusa i kažnjavanja svih odgovornih za ovu poslijeratnu torturu – napisao je Duratović.

Share this Article