Milanović iz Ženeve kaže: Ukrajina nije jedina kriza koja zaslužuje pažnju

3 Min Read

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas na otvaranju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da s “velikom tugom i nevjericom” gleda napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pažnju. .

Rat u Ukrajini i povezane globalne prijetnje i beskrajna pandemija covida-19 teme su sastanka 194 države članice SZO u Ženevi u nastojanju da se izgradi efikasniji i pravedniji sistem zdravstvene zaštite.

“Zdravlje za mir, mir za zdravlje” moto je 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine (WHA) koje se održava u jeku rata u Ukrajini i živi prvi put od početka pandemije 19 pandemija.

Milanović je rekao da moto budi živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i ambulanti koja su prevozila žrtve tokom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava.

“Čak ni dječje bolnice nisu bile sigurno utočište u to vrijeme”, rekao je on.

“Drugi sukobi zaslužuju našu pažnju”
Dodao je da Hrvatska s velikom tugom i nevjericom gleda napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza s kojom se svijet suočava.

– Možda je to najveći fokus, ali ima dosta sukoba koji se pojavljuju na globalnom nivou i koji zaslužuju našu jednaku podršku i pažnju – istakao je Milanović.

Pozvao je na veću spremnost u budućim krizama.

– Potrebna nam je jača i inkluzivnija zdravstvena arhitektura i moramo se pripremiti za buduću prijetnju zdravlju – rekao je Milanović, navodeći da je pandemija covida-19 ukazala na “veliku slabost u globalnom zdravstvu”.

Sastao se sa šefom SZO

Hrvatski predsjednik se ranije danas sastao sa šefom SZO Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom i podržao ga za novi mandat na čelu agencije UN.

Odlučeno je da će Ghebreyesus služiti još jedan mandat uprkos navodima o propustima u prvom mandatu, posebno da je bio previše popustljiv prema Kini kada su se pojavili prvi slučajevi Covid-19.

– Predvidljivo i održivo finansiranje je fundamentalno za mandat SZO, njenu nezavisnost, tehničku stručnost i sposobnost za dugoročno planiranje – rekao je Milanović.

Početak 75. zasjedanja WHA poklapa se s 30. godišnjicom članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

– Bio je to naš debi na globalnoj sceni gde smo tražili podršku, ali i ponudili naučene lekcije i dobru volju za opšte opšte dobro – istakao je Milanović.

Nagradu je dobila Milanovićeva supruga

Sanja Musić Milanović, doktorica i supruga hrvatskog predsjednika, primila je nagradu za dugoročnu promociju zdravlja u Ženevi prije početka globalne manifestacije “Walk The Talk: The Health for All Challenge” u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prva dama je proglašena “Šampionom zdravlja 2022”, a nagradu joj je uručio Ghebreyesus.

Share this Article