Sven Alkalaj na čelu Diplomatskog kluba IGES-a

2 Min Read

22. maja, na dan kada je Republika Bosna i Hercegovina 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda, Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) osnovao je Diplomatski klub, na čijem je čelu bivši ministar vanjskih poslova BiH i sadašnji ambasador BiH u Ujedinjene nacije Sven Alkalaj.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine u New Yorku vijorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana.

– Ekselencije, dame i gospodo, okupili smo se danas ovdje da podignemo zastave tri nove države članice Ujedinjenih naroda: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije – rekao je tada generalni sekretar UN-a Butros Butros Ghali.

Pečat državnosti

Delegacije novih država članica predvodili su ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prve zemlje koje su priznale Bosnu i Hercegovinu bile su Bugarska 31. januara, Turska 6. februara i Španija 12. marta 1992. godine.

Nakon što su Bosnu i Hercegovinu početkom aprila 1992. godine priznale Sjedinjene Američke Države, države članice tadašnje Evropske zajednice, te mnoge druge zemlje u Evropi i svijetu, pristupanje Ujedinjenim narodima bio je pečat državnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. .

Novi članovi

Prvi članovi Diplomatskog kluba, koji su i članovi IGES-a, pored gospodina Alkalaja su bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić, u Sjedinjenim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadunić, u Maleziji Ensar Eminović, kao i bivši konzul Čikaga u Sjedinjenim Državama Eldin Kajević i bivši vašingtonski diplomata Esmir Ganić.

Klub će biti otvoren za nove članove koji imaju iskustvo u diplomatiji, u skladu sa internim pravilima Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost.

Share this Article