U VLADI RS-a I OVO JE MOGUĆE: Rukovodio upravom bez rješenja

3 Min Read

Prema ocjeni stručnjaka, zbog ovog propusta, svi akti koje je Došić potpisao za vrijeme dok je bez osnova sjedio u direktorskoj fotelji ne bi smjeli imati bilo kakvu pravnu snagu.

Propust se desio 10. oktobra prošle godine kada je Došiću isteklo prethodno Rješenje o imenovanju na poziciju vršioca dužnosti direktora, a novo nije doneseno.

Međutim, on je vodio Upravu kao da se ništa nije desilo sve do 18. januara, kada je dobio novo Rješenje o imenovanju.

Sve su to primjetili revizori iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

“Vršilac dužnosti direktora je rukovodio radom Uprave bez odgovarajućeg rješenja, jer je prethodno rješenje Vlade RS-a isteklo, a novo nije bilo objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske i samim tim nije stupilo na snagu”, navode oni.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić u razgovoru za Capital kaže kako je riječ o velikoj nezakonitosti.

“Akti koje je on potpisao nemaju snagu ni toalet papira jer su nekvalitetni”, ocjenjuje on.

Međutim, bez obzira na očigledne nezakonitosti, on dodaje kako su sudovi prihvatili praksu vlasti, pa često stvari koje nemaju puno dodira sa pravom i zakonom, prolaze.

“Tako se na primjer vršioci dužnosti upisuju u registar kao zastupnici jer su sudovi poklekli. Mi jednostavno nemamo uređen sistem”, kaže Jokić.

On smatra kako se pojam vršioca dužnosti zloupotrebljava, najviše od strane političara koji tako upravljaju svojim kadrovima koje postavljaju na ključna mjesta, a koja na taj način veoma lako mogu kažnjavati i nagrađivati pozicijama. Inače, kada je Došić u pitanju, a kako su to revizori precizno pobrojali, on je čak devet puta imenovan za vršioca dužnosti.

Nekoliko puta je i formalno razriješen, kako bi se sprovele sudske presuda i kako bi se njegov prethodnik Mladen Simić vratio, jer je nezakonito smijenjen.

Ova kadrovska vrteška traje već duže vrijeme, a nastavljena je početkom maja ove godine kada je Simić po treći puta smijenjen, čime je Vlada nastavila da izvrgava ruglu sud i zakon.

Treba napomenuti da je Vlada Republike Srpske sličan propust napravila i krajem prošle godine kada je vršiocu dužnosti Republičke uprave civilne zaštite Milanu Novitoviću istekao mandat.

Share this Article