Milanović: Na jesen u BiH može se desiti da neko meni nepoznat okrene vojnu silu protiv Hrvata

4 Min Read

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u 11 sati uručio je Orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenito i humanitarno darivanje krvi više od sto puta za muškarce i sedamdeset pet puta za žene dobrovoljnim darivateljima krvi u 2019. godini. svečanosti u Kabinetu predsjednika primilo je 77 dobrovoljnih davalaca krvi od 195 odlikovanih, dok će ostalim odlikovanima nagrade biti uručene na svečanosti zakazanoj za jun, takođe u Kabinetu predsjednika.

Nakon ceremonije, Milanović je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

– Danas ćemo popodne razgovarati da još jednom opišemo situaciju u BiH jer vidim da su međunarodni lideri po poznavanju situacije u BiH u potpuno zapuštenom stanju, to je rezultat nevoljnosti hrvatske diplomacije. 20 godina ne mogu komentirati jer o tome ne odlučuje generalni sekretar, već se radi o Alijansi i cjelokupnom vojnom prisustvu međunarodne zajednice u BiH, što je prilično komplikovano. Dakle, na jesen, ako Hrvati počnu da ostvaruju ono što su najavljivali, svojim izborima, može se desiti da neko meni nepoznat okrene te vojne snage protiv njih – rekao je Milanović.

I dalje će upozoravati
Šta ja imam od prijetnje nekom vrstom blokade? To je nešto što bih uradio u interesu Hrvatske ako ne bude dogovora sa hrvatskom vladom, rekao je Milanović.

– Nemamo zajednički stav, jer Plenković blokira sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ovo je najformalniji oblik saradnje – rekao je predsjednik Hrvatske.

Dodao je da se neće umoriti i da će nastaviti da upozorava.

– Ovo je pitanje otpora opresivnoj politici prema Hrvatima u BiH i vidjeli smo da se posljednjih dana manifestirala čak i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Zanimljivo. Najavili su se u aprilu, prije cijele ove sage – rekao je Milanović.

Sukob Milanovića i Plenkovića

– Prije više od mjesec dana, u mirnodopsko vrijeme, uvaženi akademici su govorili da Hrvatima po svaku cijenu treba zajamčiti prava o kojima govorimo. To je stav Plenkovićevih najbližih suradnika kada slobodno razmišljaju. Kad su pokoreni, kad ne slušaju Matoša, onda ne misle. Pozivam ih da još jednom razjasne šta su pod tim mislili, ne pitajući za cijenu. Pitam za cenu, ja sam mnogo mekši od njih – rekao je Milanović i nastavio:

– Ovo je Plenkovićeva fantazmagorija, on to svodi na naš lični sukob i moj odnos prema njemu, što je nevjerovatan nivo izdaje. Ali kada bismo on i ja poslali istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi to podržalo. Ovo je isključivo Plenkovićeva osobna sabotaža, šefova i privatna karijerna avantura.

Upitan kakve bi posljedice mogao imati sukob Milanovića i Plenkovića, Milanović je rekao da to nije njihov sukob.

– Nije naša, to je njegova lična svađa. Nema ništa lično u vezi mene. Nisam ni dobio te glasove u Hercegovini, ali to ne znači da okrećem leđa onima kojima je najpotrebnije. To rade briselski karijeristi, najgori ljudi – rekao je Milanović.

Share this Article