Zašto HDZ odugovlači proceduru usvajanja budžeta BiH i želi li odgoditi izbore

3 Min Read

Zbog pritiska međunarodne zajednice, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) obećao je prošle sedmice da će u ponedjeljak (jučer) podnijeti nacrt budžeta BiH. On je, međutim, danas uputio Nacrt okvirnog budžeta i time produžio agoniju budžetskih korisnika i institucija.

Uz Nacrt okvirnog budžeta, kadrovi HDZ-a Vjekoslav Bevanda izrazili su nadu da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi se Nacrt budžeta BiH i međunarodne obaveze BiH za ovu godinu mogli što prije uputiti u proceduru. što je moguće.

To je razlog zašto BiH još dugo neće dobiti dugoočekivani budžet i kako HDZ zbog ličnih i stranačkih interesa blokira funkcioniranje institucija BiH.

Naime, Bevanda je Nacrtom okvirnog budžeta samo kupio dodatno vrijeme svom šefu Draganu Čoviću (HDZ) da u narednih mjesec-dva pokuša izboriti neku vrstu reforme Izbornog zakona koja bi zadovoljila njegove političke apetite. Do tada BiH neće imati budžet, a Centralna izborna komisija BiH će i dalje čekati novac za organizaciju i provođenje izbora.

Time HDZ blokira cijelu državu i uvjetuje novac za najavljene izbore i uskraćuje demokratsko pravo građana da biraju političke predstavnike.

Čak i ako se nacrt budžeta uskoro nađe pred Vijećem ministara BiH, izvjesno je da bi HDZ mogao “progurati” određene stavke na koje ministri SDA i DF ne mogu pristati (npr. izdvajanje više novca za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje) BiH u Banjoj Luci), pa bi u tom slučaju HDZ-ovci optužili nekog drugog da koči donošenje budžeta. Sličan scenario bio je nedavno kada su HDZ i SNSD “gurali” izmjene Izbornog zakona na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH, a potom je SDA glasala protiv i povukla vitalni nacionalni interes. HDZ je tada rekao da SDA blokira sve procese u zemlji.

Sada je procedura sljedeća. Ukoliko Nacrt okvirnog budžeta usvoje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije, tada će Ministarstvo finansija i trezora pristupiti izradi budžeta u formi Nacrta. Kada je Nacrt budžeta završen i ako svuda dobije „zeleno svjetlo“, red je sljedeći: Ministarstvo finansija šalje Nacrt budžeta Vijeću ministara, Vijeće ministara ga nakon usvajanja dostavlja Predsjedništvu BiH, a potom i Predsjedništvo I ovdje postoji opcija da Predstavnički dom usvoji Nacrt budžeta, a Dom naroda da ga ukine i vrati na dalje usaglašavanje, što također zahtijeva dodatno vrijeme.

Upravo onoliko koliko HDZ-u odgovara da pokuša odgoditi Opće izbore u BiH dok ne dobije Izborni zakon po svojoj volji.

Share this Article