Delegacija EU upozorila HDZ BiH, spominju i bonska ovlaštenja

1 Min Read

Iz Delegacije EU su ocijenili kako je HDZ ovim potezom iskazao nepoštovanje prema demokratiji.

“Ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji. Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko bonskih ovlaštenja”, rečeno je za N1.

Delegacija Evropske unije u BiH poručuje kako je ostalo malo vremena.

“Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo finansijska sredstva za predstojeće izbore”, kazali su iz Delegacije.

Podsjećamo, danas se u medijima pojavila informacija da je namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Povodom ovih navoda, parlamentarac EU Thomas Waitz uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Share this Article