Milanović: Situacija u BiH nije dobra, stranci prijete hrvatskoj strani

7 Min Read

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović upriličio je prijem povodom Dana Oružanih snaga RH i poručio da je nacionalni interes nešto što država i njeno rukovodstvo moraju prepoznati, da moraju biti kontinuiran i ne može se mijenjati u ciklusu, prenosi HTV.

Svečani prijem započeo je izvođenjem hrvatske himne. Nakon toga minutom šutnje odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Oružanih snaga i MUP-a Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović je na početku svog obraćanja prisutnima čestitao Dan Vojske.

– Prošlo je više od 30 godina i dobro je da se neke istine ponavljaju, da jednostavno sjednemo jer se ne slažemo svi oko svega i odnosi između država i naroda su stalno dokazivanje, uvjeravanje, dosada da se izbjegne rat.

Kako to izgleda kada izbije rat i kada veća država odjednom na prevaru napadne manju državu, vidimo ovih dana. Daleko smo od tog rata, a ipak na neki način živimo s njim svaki dan. Moramo prije svega voditi računa o sebi, biti svjesni da svojim NATO saveznicima dugujemo maksimalnu lojalnost i lojalnost, da slična odredba postoji iu Lisabonskom ugovoru o EU, koji također obavezuje zemlje članice EU da daju garancije u slučaju napad na jednog od njih, kako je predviđeno članom 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

Vezani smo mrežom saveza, saveza, lojalnosti i vjernosti koju smo po slovu i duhu sporazuma dali drugim zemljama koje su nama slične, a ne iste – rekao je Milanović.

NATO i EU
– Nacionalni interes je nešto što država i njeno rukovodstvo moraju prepoznati, on mora biti kontinuiran, ne može se mijenjati iz ciklusa u ciklus, to je jedini način da se postigne konsenzus o tome šta nam je važno, šta nas čini nacijom.

Realnost je da ste vi, koji ste tada bili mladići, ustali u odbranu domovine bez oružja, bez organizacije koju je imala druga strana. Hrvatska se naoružala kako je znala i umjela, niko joj nije pomogao, čak su je i odmaglili, ne kažem to s gorčinom, a kamoli sa željom da se osveti, nego jednostavno kao doprinos istorijskoj istini.

Da ste nas sami oslobodili, da nas niko nije ohrabrio ni pomogao, da je Hrvatska vojska bila ta koja je omogućila mir u BiH, tek onda NATO bombarderi i lovci. Niste počašćeni za ovo. Na ulazak u NATO i EU morali smo čekati godinama. Hrvatsku je branio mali broj vrlo dobrih ljudi – rekla je predsjednica.

– Želim da istaknem da je ova godina bila godina važnih i dobrih akvizicija kada je u pitanju financijska situacija i opremljenost Hrvatske vojske, i to treba pozdraviti. Moramo znati da su ovi sistemi nerealno skupi, da je njihovo održavanje skupo i da svaki gram mišića na jednoj ruci zanemaruje drugu ruku. Moramo biti uravnoteženi i imati, ne sve jer ne možemo, nego sve pomalo. Ne odlučujete vi, već politika koja se mijenja svake četiri godine, ili se ne mijenja. Ona mora gledati iza horizonta, ne zaslijepljena trenutnim interesima, već malo dugoročnijim interesima. Kako je to lako reći, a kako je teško postići – rekao je Milanović.

– Borili ste se za demokraciju, za Hrvatsku u Europi, u godinama kada su se drugi integrirali, počeli graditi kuće i bogatiti se, obnovili ste svoju, ako je išta ostalo. Nema gorčine, nema zlobe, to su samo činjenice. Činjenica je da se danas, unutar EU, kao mala država, borimo za svoj prostor, za svoje interese i da tu nailazimo manje-više na razumijevanje.

Te probleme neće rešiti ni vojska ni oružje. Situacija u BiH i smjer u kojem ide nije dobar i to treba svuda govoriti. Da smo jedinstveni u tome, vrlo brzo bismo riješili problem bez gužve i gužve. Neću se umoriti od pokušaja da budem takav. Ako ne uspem, ne uspem. Ovih dana gledam kako zvanična stranica Evropske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani, najvećoj stranci.

Prijeteći jezik upozorava da će se nešto učiniti ako se ne povinuju stavu. Znam da je pritisak dio politike, ali se pitam u čije ime se to kaže. Ovo nije hrvatska politika. Ko o tome ćuti, ne radi svoj posao – rekao je predsednik.

Nedostatak razgovora
– Nedostatak razgovora, dosadan, dosadan, iritantan, uvek vodi u ratove. Nerazumijevanje, arogancija. Ovdje neće biti rata, ali izgubljene su godine za uspjeh, razvoj, bogaćenje, ono što ste postigli prije 30 godina i to ne smijemo dozvoliti. Nadam se da ovo niko nije pogrešno shvatio, ako jeste, nije slušao – rekao je Milanović.

– Idemo naprijed, dalje, brinemo o našim savezima, prijateljima, ali prije svega o sebi, o našoj Hrvatskoj koju ste stvorili i koja treba uspješno živjeti – zaključio je u svom govoru predsjednik Republike.

Na svečanosti je Predsjednik uručio odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan, javlja HTV.

Admiral Robert Hranj, načelnik Generalštaba Oružanih snaga, Nikola Milina, načelnik policije, Daniel Markić, direktor SOA-e, bivši ministri odbrane Luka Bebić i general Korpusa u penziji Pavao Miljavac, Valentin Franjić, načelnik Ureda Učestvovali na prijemu na Pantovčaku Savet za nacionalnu bezbednost, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, admiral Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta Severnoatlantskog pakta, general Mladen Markač, specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova Franko Vidović, predsjednik Saborskog odbora za obranu, general-bojnik u penziji Marinko Krešić, predsjednik Hrvatske general zbora, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković…

Među pozvanima su bili premijer, članovi Vlade i predsjednik Sabora, ali ih u petak nije bilo na Pantovčaku.

Premijer Andrej Plenković se ispričao, ali nije poslao svog izaslanika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije potvrdio dolazak niti se izvinio.

Uoči Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske vojske i 31. obljetnice HV-a, Mirogoju su počastili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministri, izaslanik predsjednice i vrhovnog zapovjednika Dragan Lozančić i načelnik stožera Robert Hranj.

U Domu Hrvatske vojske “Zvonimir”, gdje je održana svečana akademija, podsjetili su na ulogu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Rečeno je da je Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti građana, posebno u ovim izazovnim vremenima.

Share this Article