Salkić se sastao sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini

1 Min Read

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom.

Potpredsjednik Salkić upoznao je ambasadora sa kršenjem ljudskih prava Bošnjaka u bh. entitetu RS od strane aktuelne entitetske vlasti.

Eliminacija diskriminacije
Pozvao je ambasadora da se aktivnije uključi u eliminaciju diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu, jer se EU temelji na temeljnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da negiranje identiteta Bošnjaka, bosanskog jezika, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, zaslužuje širu reakciju EU od verbalne retoričke osude ovakvog djelovanja entitetske vlasti.

Zamolio je ambasadora da aktivnije uključi predstavnike EU u zaustavljanje procesa uklanjanja i prikrivanja dokaza o osuđenom genocidu nad Bošnjacima u “sigurnoj zoni” UN-a Srebrenica u Kravici, općina Bratunac.

Hvala na prijemu
Zaključio je da vrijednosti koje baštine članice EU u pogledu ljudskih prava i sloboda trebaju biti općeprihvaćene i primjenjivane u Bosni i Hercegovini, što danas nije slučaj.

Ambasador Pacuretua je zahvalio potpredsjedniku Salkiću na prijemu, te naglasio da Rumunija, kao članica Evropske unije, čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu.

Share this Article