Schmidt je poslao poruku: Koristit ću bonska ovlaštenja ako BiH bude ugrožena

5 Min Read

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je u intervjuu za “Nezavisne” rekao da očekuje rješenja iz BiH, ali je naglasio da je spreman iskoristiti bonska ovlaštenja ako zemlja bude ugrožena.

On je rekao da ostaje optimista da će se razgovorom o svim otvorenim pitanjima naći zajednička rješenja, te da treba sarađivati ​​na bazi povjerenja.

Kristijan Schmidt nije prepoznat u RS-u, a ističe da i pored toga od tog bh. entiteta dobija mnogo više prijateljske podrške nego što su neki mogli zamisliti.

Zakon o negiranju genocida
Upitan kako komentariše to što ljudi u RS vide zakon o negiranju genocida kao nešto što bi moglo imati posljedice po RS, Schmidt je rekao da mu je žao što je pogrešno protumačen.

– Posmatrano sa aspekta sadržaja, zakon zapravo daje odgovor na evropske standarde, tako da se ratni zločini ne veličaju. Ja kao Nijemac moram reći da to zaista ima određenu vrijednost. Ovo ne treba posmatrati kao ekskluzivni zakon za period 1992-1995.

Dogodilo se mnogo ružnih stvari koje su morale da se urade. Na tome se mora raditi, na tome je radio Tribunal. Smatram da bi odgovor na ovaj zakon trebao dati Parlament BiH, Parlamentarna skupština (PS) BiH. Moj predlog je da se zakon ukine kada PS donese svoj zakon, a to još nije urađeno. Mogu samo da apelujem na rad na prevazilaženju prošlosti. Znam da nije lako – odgovorio je Šmit.

– Problem u BiH je što se većina političara, uglavnom gospode, ponašaju kao da prave državu. Upravo kada su u pitanju pregovori, sugerisao sam da se tamo gde se nešto navodno spreči ili ako nešto ne radi, razgovara o tome, a ne da se odmah dovodi u pitanje postojanje i pominje neke više sile.

Rekao sam, da riješimo tu i tu stvar na entitetskom nivou ili ovaj drugi dio na nivou države. Nije to prokleti posao. Kod nas u BiH, nažalost, mnogi političari to koriste da bi stekli neku korist za sebe. Plaše ljude, dijelom čak tvrde lažne stvari. Rekao sam, hajde da sjednemo zajedno i razmislimo kako da riješimo određene probleme. To nisu stvari koje moraju doći iz međunarodne zajednice, to su stvari koje moraju doći iz BiH. Oni se moraju rješavati u političkim krugovima – dodao je.

Uloga Rusije
Šmit je rekao da se mora razgovarati o svim pitanjima, poput raspodjele imovine. Visoki predstavnik je upitan ima li mjesta za ulogu Ukrajine u BiH nakon Ukrajine.

– Rusija mora da definiše ne samo svoju ulogu. Rusija je sada agresorska sila koja napada slovensku državu i tamo ubija ljude. Mislim da će trebati neko vrijeme da se o tome razgovara. Naravno, imam razumijevanja za emotivne veze sa Rusijom, ali dozvoliću sebi da postavim pitanje gdje idu mladi iz RS? Da li idu u Austriju, Nemačku, Švajcarsku, ili Rusku Federaciju – odgovorio je.

Neka se niko ne zavara
Visoki predstavnik u našoj zemlji ističe da se određena pitanja moraju rješavati unutar domaćih političkih krugova.

– Možemo li se prvo dogovoriti da dame i gospodo koji su bili u Neumu u Sarajevu jednog dana donesu odluku jer mi je zaista teško da nakon 14 godina razgovora o izborima, aprilskim paketima i raznim drugim dogovorima shvatim da je to nemoguće? da dođemo do rešenja. Znam da nije lako, u ovoj temi RS nije u prvom planu, više je između Hrvata i Bošnjaka… – rekao je i dodao:

– U međuvremenu, i dalje mogu da kažem da mogu sam da procenim i nije da želim da koristim bonska ovlašćenja u bilo kom trenutku ili svaki dan. Ali kada vidim da su strukture ove zemlje ugrožene, onda sigurno neću oklevati da ih iskoristim. To više nije period kada je bio Pedi Ešdaun, ali naravno da ću reagovati u korist zemlje. Kada je u pitanju Izborni zakon, i dalje smatram da rješenja moraju doći od domaćih vlasti.

Dodao je da su njegove bonske ovlasti u fioci i da zna kako da je otvori.

– Neka niko ne bude prevaren. Nisam ovdje da uživam u kafi u Sarajevu, već da radim – rekao je, između ostalo

Share this Article