Izetbegović: Slabost privlači silnike, nije džaba Dodik bio 15 puta kod Putina

3 Min Read

Na početku obraćanja podsjetio je na stradanja Bošnjaka na ovom prostoru naglašavajući kako ne treba gajiti mržnju prema drugim narodima i osvećivati se zbog zločina. Prisjetio se i oca.

“Pitali su jednom Aliju (Izetbegovića) zašto Bošnjaci nemaju nacionalni plan, a on je kazao ‘kako nemaju – sastoji se od tri riječi država Bosna i Hercegovina i njeno pravosuđe i sve ono što čini državu državom’. Ponekad se čini da je to dug put i proces. Hoće li ta Republika Srpska ikada biti dio tog uređenog sistema gdje će ljudi živjeti kao normalni, poštovani, cijenjeni. Samo u proteklih par godina su napravljeni pomaci”, naveo je Izetbegović.

Navodi kako je nakon 25 godina uklonjena crkva koja je stajala u Konjević polju, zatim da je sklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića na Palama, donesen zakon koji je uzdrmao političke odnose, “ali niko se više ne usuđuje javno negirati genocid, niti će više ikada odlikovanje dodijeliti likovima poput Karadžića”.

Zatim je istaknuo kako je potrebno jačati državu Bosnu i Hercegovinu i asocijacije u koje ona treba da uđe, odnosno NATO i EU.

“Nije džaba Milorad Dodik bio 15 puta kod Putina u zadnjih par godina. Dakle, cilj je da BiH ne uđe u NATO, jer da je Ukrajina u NATO-u ne bi joj uradili ovo što joj pokušavaju sada uraditi. Zato će Švedska i Finska ubrzano u NATO. Dakle u NATO, u EU, evropski standardi i tako urediti BiH. Napraviti jaku državu koja garantuje svakom čovjeku, ne pitajući ga ko je, kako je i kako se Bogu moli, da će biti u njoj ravnopravan. Snaga. Narod koji nije snažan nema pravo na ravnopravnost. Slabost privlači silnike. Prvo postaju drski na jeziku, onda polako idu dalje. Namjerno slabe naše Oružane snage, čekaju da one zahrđaju, da to budu tenkovi stari 40 godina, da su male plate vojnicima”, kazao je Izetbegović.

Navodi kako Bošnjaci trebaju raditi sve obratno.

“Dakle, ojačati sve ono što garantuje, ne samo Bošnjacima, nego svim građanima ove zemlje mir, stabilnost, prosperitet. Dakle, moramo biti jaki ako želimo da budemo ravnopravni”, rekao je.

Zatim se osvrnuo na predstojeće izbore navodeći kako je SDA napravila zajedničku listu na ovom prostoru sa SDP i NES-om.

“Možete glasati za koga god hoćete, ali da biste glasali morate se u dijaspori registrovati. Tamo je naša snaga, naša snaga se izlila iz ove zemlje. Ne smijemo je zaboraviti, moramo je aktivirati na svaki način”, rekao je Izetbegović, podsjećajući da je do 19. jula rok za registraciju.

Kako kaže, nakon registracije, ostane samo 2. oktobar i glasanje.

“Ako uduplamo broj glasova iz dijaspore u odnosu na prošli put, napravit ćemo snažan pomak. Moja posljednja poruka danas – sloga Bošnjaka i svih onih koji vole ovu zemlju i impuls prema dijaspori da glasa”, zaključio je Izetbegović.

Share this Article