Turković: Apsolutno neodgovoran i politički nezreo potez Dodika

2 Min Read

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kritikovala je jučerašnje glasanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika protiv davanja agremana novo ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu.

Turković je u objavi na Facebooku napisala da je to “apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u entitetu RS.”

Ističe da zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za RS su blokirani i na čekanju.

“Njemačka je jedan od vodećih najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, ali i brojnih kompanija iz Republike Srpske, koje ovise od izvoza u Republiku Njemačku”, kazala je Turković.

Podsjeća da je Njemačka prema zvaničnim podacima najvažniji trgovinski partner kompanija iz RS odmah iza Srbije i Italije.

“Robna razmjena sa Njemačkom je deset puta veća od robne razmjene sa Rusijom! Odbijanje saglasnosti za agreman njemačkog ambasadora je čin političara koji nanosi stetu vlastitom narodu i koji se nepovratno vezao za antievropsku politiku i za šta sigurno nema podršku građana”, istakla je.

Također, Trković navodi da je Republika Njemačka jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine i cijelog regiona i najvažniji ekonomski i razvojni partner tokom decenija obnove države Bosne i Hercegovine.

“Pokušaji vještačkog narušavanja odnosa, a ovdje je riječ upravo o tome, donijet će štetu, i već je donosi, samo Dodikovoj politici i, nažalost, građanima iz manjeg bh. entiteta. Velika većina građana ostaju predani partneri i prijatelji Republike Njemačke”, stoji u objavi ministrice Turković.

Share this Article