Iračanka samostalno napravila azil i brine o psima i mačkama stradalim u ratu

2 Min Read

Bagdad
HAYDAR KARAALP –

Iračanka Um Abbudi iznajmila je plac u Bagdadu i vlastitim sredstvima napravila dom za mačke i pse stradale tokom rata u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je iznajmila plac površine 500 metara kvadratnih u zapadnom dijelu Bagdada, Um Abbudi je zbrinula 14 pasa lutalica i više od 70 mačaka, a većina tih životinja su povrijeđene i pretrpjele velike traume tokom ranijih sukoba.

Taj humani gest privukao je veliku pažnju s obzirom da je Irak još uvijek poprište duboke političke i sigurnosne krize i da nema uređenu politiku zaštite i zbrinjavanja životinja.

U razgovoru s novinarom AA istakla je da je ljubav prema životinjama stekla u ranom djetinjstvu.

“Tada nije bilo uvoza i brinula sam se o našim domaćim mačkama, ali tada te životinje nisu bile izložene nasilju kao u proteklim godinama. U svoj dom donosim sve životinje koje na ulici vidim da su bolesne ili povrijeđene. Poznajem mnogo veterinara u Bagdadu i konsultiram se s njima“, kazala je Um Abbudi.

Um Abbudi je javna službenica i u početku se suočavala s otporom mještana koji nisu bili radi da u svom kvartu vide toliki broj životinja, ali predanim radom je sve uvjerila da radi pravu stvar.

“Još uvijek u Iraku ima mnogo ljudi koji su bezobzirni prema životinjama i objavama na društvenim mrežama se borim protiv te pojave. Nedavno sam vidjela strašan primjer kako dijete kamenom gađa mačku koja pije vodu, a istodobno ga je za ruku držala majka koja ga nije ni pitala zašto je to uradio. Roditelji moraju biti svjesni da se solidarnost, milosrđe i dobrota trebaju poticati kod djece da bi ta ista djeca bila dobra prema svojim roditeljima“, rekla je Um Abbudi.

Iako su njeni prijatelji u početku bili ljuti na nju što svo slobodno vrijeme provodi brinući o životinjama, Um Abbudi je kazala da sve češće i oni dolaze da joj pomažu u tome.

Share this Article