PROTIV REŽISERA FILMA “SARAJEVO SAFARI”: Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio podnošenje krivične prijave

2 Min Read

“Počinjem ovih dana konsultacije sa advokatima i podnosim krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča zbog gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom “Sarajevo safari””, potvrdio je za “Glas” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Riječ je, naime, o filmu čija je najava podigla veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su plaćali, prema navodima autora, da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u Sarajevu, a prikazan je proteklog vikenda u okviru jednog sarajevskog festivala.

Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča. Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražićemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena”, rekao je Ćosić koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan, piše Glas Srpske.

Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u “safari lov na ljude”, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije.

U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o film, istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.

Share this Article