SKANDALOZNE PORUKE PRVAKA HDZ-a IZ JAJCA: Borjana Krišto BiH nazvala “državnom zajednicom”, a Marinko Čavara čestitao…

4 Min Read

Kandidatkinja stranaka HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je u Jajcu BiH nazvala “državnom zajednicom” te poručila da to nije država za koju su se borili “hrvatski borci”, a predsjednik FBiH Marinko Čavara je čestitao “oslobađanje hrvatskog grada Jajca”.

Krišto se obratila povodom godišnjice oslobođenja Jajca u posljednjem ratu tokom vojno-policijske operacije “Maestral”. Izjavila je da je to dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda.

“DRŽAVNA ZAJEDNICA”
“To je trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog borca. Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave, koje se danas vijore, simboliziraju pobjedu nad svima koji su stradali. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta. Nisu računali na hrabrost hrvatskog borca. Nisu računali na ljubav prema rodu i domovini”, naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, za nadati se da će oduprijeti svim izazovima koji su pred hrvatskim narodom. Za nju se nameće pitanje da li je danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski borci.

“Da li je to pravna i demokratska država? Znamo odgovore”, dodaje.

Potom je Bosnu i Hercegovinu nazvala onako kako je i naziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) “državnom zajednicom”, a što ona nije. Pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

“Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravednu ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, hrvatskog naroda. Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Evropskoj uniji. Izborni zakon se mora promijeniti u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju”, zaključila je Krišto i pozvala na “zajedništvo”.

“HRVATSKI GRAD JAJCE”
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara obratio se u Jajcu povodom godišnjice oslobađanja ovog grada 13. septembra 1995. godine.

Čavara je rekao kako su svjesni svake suze majke, oca, sestre za poginulim sinom, bratom i da u toj tuzi ne smiju obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli.

“Taj zavjet vjerujem da svi osjećamo, taj zavjet je da čuvamo slobodu kojom smo krvlju stekli i zato svima obiteljima poginulim, invalidima domovinskog rata, bojovnicima, udrugama proisteklim iz domovinskog rata, časnicima i svim generalima, generalskom zboru Republike Hrvatske, čestitam dan oslobođenja hrvatskog grada Jajca”, poručio je Čavara i dodao:

“Svjesni danas ako neki razmišljaju da treba nove ratove voditi za njihove ideje i ideale, kako se prebrojavaju, pa nek prvo prebroje suzne oči majka koji plače za sinovima.”

Naveo je da “oni govore da su protiv legitimnog predstavljanja i oni su za lažno predstavljanje”.

Zahvalio je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i vladi Republike Hrvatske na svemu što čine kao Hrvatska država jer je Hrvatska borila se i branila čitavu Bosni i Hercegovinu i jer to čini i danas.

“Nismo naivini, moramo biti svjesni kakve ambicije postoje sa druge strane. Zato smo se objednili u Hrvatski narodni sabor i zato ustajemo do pobjede koja će biti naša”, zaključio je govor Čavara.

Share this Article