STEVANDIĆ UZBURKAO DUHOVE U „ĆIRILICI“: „Republika Srpska je trenutno jedina srpska i nacionalna i teritorijalna pobjeda…; Imali smo i Hrvate i Bošnjake kao neprijatelje…”

3 Min Read

O stanju u bh. entitetu Republika Srpska i navodnim pritiscima na Srbiju da se odrekne tog bh. entiteta u emisiji „Ćirilica“ Happy TV govorio je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

– Mi smo srpska teritorija kojoj nikad neće da oproste što je stvorila Republiku Srpsku i što je napravila svoju dejtonsku samostalnost. Nije da ima stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali potpuno samostalno donosi odluke. Ono što je jako bitno jeste da Republika Srpska je stvorena, ne samo kao odraz političke volje, nego kao nešto što je potpuno nevjerovatno u istorijskim uslovima, kada pogledamo sve kroz šta je srpski narod prolazio, u nemogućim istorijskim uslovima. U to vrijeme Srbija je bila izolovana i pod sankcijama, Rusija je bila na koljenima, Kina nije postojala kao politčki faktor. Ali, eto u to vrijeme i bombardovao nas je NATO. Imali smo i Hrvate i Bošnjake kao neprijatelje, opkoljeni sa brigadama. Mi smo jedini ljudi kojima su isključili kiseonik za bebe NATO odlukom da umiru bebe bez kiseonika. I u svim tim uslovima mi nismo nimalo poklekli. Ono što je možda zaista sjajno i što u istoriji našeg naroda treba više glorifikovati, jeste da mi u to vrijeme nismo imali nikakvu podjelu. Nismo imali ni neku geopolitičku podršku evropskih zemalja. Mi smo bukvalno bili “naslonjeni” na Srbiju iz koje smo crpili gorivo, hranu i sve ostalo..

U svim tim nemogućim uslovima, mi smo 1995. dočekali i oni koji su nas bombardovali i oni koji su prekinuli kiseonik za bebe, i Hrvati koji su htjeli da osvoje Banja Luku i Bošnjaci koji su htjeli da sve bude njihovo, da svi oni u Dejtonu potpišu da je stvorena Republika Srpska, pored svih tih zala. Svi oni koji su nam željeli zlo potpisali su našu dejtonsku samostalnost. Zato je to toliko danas izloženo mržnji. To je nevjerovatna istorijska pobjeda i u posljednjih 200 godina Srbi nikada ništa preko Drine slično nisu postigli. To je najveća pobjeda našeg naroda. Sve drugo je kao što vidite veoma upitno i Crna Gora, i ovo što nam rade na Kosovu i Metohiji itd. Republika Srpska je trenutno jedina srpska i nacionalna i teritorijalna pobjeda, bez obzira na ustavne osnove, rekao je Stevandić te dodao:

Ovo što imamo, što smo stvorili ja mislim da je mnogo važnije da upotrebimo za garanciju budućnosti, kazao je Stevandić.

Stevandić je RS nazvao srpskom teritorijom, nije spominjao genocid u Srebrenici i kako je nastala Republika Srpska. „Zaboravio“ je Stevandić spomenuti i da su svi osnivači RS-a presuđeni ratni zločinci…

(SB)

Share this Article