KOMENTAR DANA Kome je američki ambasador Majk Marfi poslao poruku

2 Min Read

Najkorumpiraniji su na slobodi, pravosuđe u BiH ne funkcionira, sudovi i tužilaštva ne procesuiraju “velike ribe”, nema ni podrške za one tužioce koji terete moćne javne dužnosnike…

Ovo je samo mali dio preciznih poruka koje je američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) objavio na svom blogu. Jasno, direktno, iako bez navođenja imena, etiketirao je odgovorne.

No, pitanje je kome je Marfi ovim blogom poslao poruku.

Vrlo znakovito, što ranije nije bio slučaj, prozvao je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), pojedine sudije, tužioce. Iako ne imenom, njegove poruke su jasne. „Pravosuđe mora procesuirati korumpirane aktere. Međutim, prije nego što to bude u stanju učiniti mora pomesti pred svojim vratima.“

Upravo je ovo ključna rečenica Marfijevog bloga. Umjesto obračuna s korupcijom, pravosuđe se bavi sobom. Čišćenje korumpiranih traje već godinama, a u VSTV-u imaju dvostruke aršine, jedni se kažnjavaju, drugi oslobađaju.

To je jasno i stranim zvaničnicima.

Brojni su predmeti u kojima se pojedinci iz vlasti miješaju u istrage, spinuju, obeshrabruju, ali i javno napadaju tužioce koji se drznu optužiti, recimo, čelnika Vlade FBiH Fadila Novalića.

Marfijev blog, prema svemu sudeći, ima jasnu pozadinu i vrlo brzo će se znati o čemu se tačno radi.

Njegove poruke nisu slučajne. Ovo je nagovještaj, kako tvrde upućeni, proširenja crne liste. Pitanje je samo vremena.

Spisak je već odavno spreman. Ali, kako se tvrdi, za sada se čeka povoljan trenutak. Mnogo je onih koji mirno ne spavaju, a nove poruke Marfija dodatno su ih uznemirile.

Oni koji nemaju oraha u džepu, ne moraju strahovati, ali takvih je malo.

Share this Article