PADA LI DODIKOV VETO? Opozicija najavila da neće doći na posebnu sjednicu NSRS

1 Min Read

Rukovodstva SDS-a i PDP-a su održali vanredni press poslije sastanka vezanog za teme današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS zastupnici bi se trebali izjasniti o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji želi dodjeljivanje agremana novom njemačkom ambasadoru proglasiti štetnim po vitalni nacionalni interes manjeg bh. entiteta.

SDS i PDP ne žele prisustvovati ovoj sjednici, jer, kako navode, ne žele podržati politiku izolacije RS.

– Nećemo podržati ono što traži Dodik, pozicija RS je pogoršana posljednjih mjeseci, ovime bi se nanijela i ekonomska šteta, izgubili bismo jednog od najvažnijih ekonomskih partnera, šteta bi bila nemjerljiva – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović i dodao da je ovakva politika u potpunosti neodgovorna prema RS.

Istog mišljenja je i potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

– Nećemo učestvovati jer posebne sjednice postaju cirkus. Ovo je sumanuta politika. Ne morate se slagati sa stavovima pojedinih zemalja, ali s njima održavate diplomatske odnose – istakla je ona.

Inače, da bi Dodikov veto bio potvrđen potrebna mu je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini RS. S obzirom na odluku SDS-a i PDP-a, to je danas nemoguće očekivati.

Sjednica je trebala početi u 12 sati.

Share this Article