POSEBNA SJEDNICA NSRS Dodik: BiH je dokaz da hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju

3 Min Read

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se poslanicima Narodne skupštine RS na posebnoj sjednici na kojoj se zastupnici izjašnjavaju o vetu za dodijeljivanje agremana njemačkom ambasadoru.

Dodik je u uvodu svog obraćanja rekao kako Bosna i Hercegovina koju su nametnuli stranci mora da nestane, da kao takva nije ustavna i dogovorena među njena tri konstitutivna naroda.

– Današnja BiH je nametnuta. BiH kako su je stvorili stranci mora da nestane. Privid uspjeha je propagandni trik. Fingirana je situacija da se beskonačno pregovara, a da se nije postigao ni najmanji rezultat unutar BiH. Traže da izdamo svoje vrijednosti i odreknemo svojih prava i šutimo.

.

NSRS da odbaci rezoluciju Bundestaga
Živimo u hroničnoj nestabilnosti koja je rezultat historije ovog podneblja, ali i intervencionizma izabranih stranaca. Trpimo i danas, ali ćemo znati trenutak da promijenimo stvar. BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, nepouzdana, lišena svake vizije i budućnosti. Njeno postojanje je neobjašnjivo – rekao je Dodik i dodao kako “za BiH nema opravdanja osim grubog stranog pritiska i sile.

Dodik je potom rekao kako postojanje BiH ignoriše činjenicu da u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne mogu živjeti harmonično.

– Nema nijednog primjera da to uspijeva. Zato BiH ostaje zarobljena u stalnim neuspjelim pokušajima imaginacije – izjavio je član Predsjedništva BiH, a onda se obrušio na Bundestag. Rekao je da će braniti RS svim demokratskim i drugim sredstvima.

– Bilo bi dobro da NSRS odbaci rezoluciju Bundestaga. Koji mir mi dovodimo u pitanje? RS se karakteriše kao destabilizirajući faktor, što nije tačno – izjavio je on, dodavši kako RS ima prijatelje u svijetu.

Ponovo se obrušio na Šmita
Kazao je kako RS ima prijatelje u svijetu, gradi se i gradit će se.

– Savezna Republika Njemačka i njeni nazovi prijatelji vole reći da je BiH tzv. “suverena država” – rekao je i obrušio se opet na visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i vrijeđao ga. Ponovio je kako njegove odluke neće poštovati.

– Ne sporim moć i snagu Njemačke, ali ovdje se ne radi o tome već o nama. Da ne ulazim u historiju koja je tako bolna i šteta i mnoge posljedice koji je njemački faktor donio na ovim prostorima, ne može da na ostavi ravnodušnim. Njemačke snage su činjenica u okviru ALTEA-e. Republika Srpska nije RS, mi nismo RS, RS ne postoji. Mi smo Republika Srpska koji je ravnopravan entitet, nastao voljom svog naroda – kazao je on.

Kritikovao je i opoziciju koja nije došla. Od opozicije prisustvuje samo lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Share this Article