Turska: Još jedna škola dozvolila mački da ”sjedne“ u klupe

3 Min Read

Aydın
AYDIN (AA) – Ferdi Uzun –

Osnovna škola “Selim Eren” u Kusadasiju, u turskoj provinciji Aydin, dobila je neobičnog ”učenika“, mačku Pamuk, koju su djeca našla na ulici i odlučila joj pomoći. Učenici su mačku vidjeli u školskom dvorištu i pomoć zatražili od nastavnice Cigdem Ugur Demir koja se obratila upravi škole.

Nakon što je dozvoljen boravak mačke u školi, životinja je odvedena u veterinarsku stanicu kako bi bila vakcinisana.

Za brigu o mački, koja je vremenom počela ulaziti i u učionicu, u potpunosti su zadužena djeca.

Tokom časa, mačka se povremeno popenje na sto, ili spava u uglu učionice. Ipak, najviše uživa u igri s djecom tokom odmora.

Nastavnica Demir kazala je kako je mačka Pamuk postala popularna i voljena i da je djeca odmah traže čim je ne vide.

“Djeca se u potpunosti brinu o mački. Također, mačke su nemirnog duha i bivaju tamo gdje se osjećaju sigurnim. Vjerovatno je to i ovdje slučaj, uz djecu. U toplom je, voljena i ima hranu. Kada su vrata na učionici pritvorena, sama ih šapom otvori i uđe”, pojasnila je Demir.

Smatra kako su učenici zbog mačke postali obazriviji prema drugim životinjama i brže postaju svjesni odgovornosti, ali i ljubavi prema životinjama i drugim bićima.

Učenica petog razreda Bahar Engin kazala je kako mačka svaki dan dolazi s njima na nastavu.

”Kada čitamo iz knjiga, ona kao da nas sluša. Sretni smo s njom. Svako bi trebao zaštiti životinje s ulice”, rekla je Engin.

Slično mišljenje ima i učenik sedmog razreda Ahmet Onay.

Podsjetio je kako su mačku našli na ulici i da su poželjeli hraniti je svaki dan.

”Svakodnevno se brinemo o njoj. Veoma je zabavna. Zavoljela nas je. Veoma smo sretni što smo joj mogli pomoći i što smo pružili zaklon jednoj životinji. Ona je sada naša mačka“, rekao je Onay.

Ovaj slučaj je podsjetio i na mačku Tombi, iz turskog Izmira, kojoj je dozvoljen ulazak u učionice u osnovnoj školi u distriktu Bayrakli. Naime, Tombi je, zbog zabrinutosti jednog od roditelja bila udaljena iz škole, ali je na reagiranje nadležnih institucija ponovo vraćena u “klupe“.

Štaviše, Tombi je postala poznata i van granica Turske, a napisana je i knjiga za djecu, čiji je glavni lik upravo ona.

Share this Article