Mehmedović: Milanović i Vučić ruski igrači, žele u BiH da ostvare ratne ciljeve

3 Min Read

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom Parlamentu reagovao je na jučerašnje izjave zvaničnika Srbije i Republike Srpske u Bijeljini, a prije svega na obraćanje patrijarha Porfirija gdje u jednom dijelu kaže, između ostalog, kako se granice mogu mijenjati i u budućnosti.

“Izjave u Bijeljini treba posmatrati u vremenu i mjestu u kojem su se desile, naime vrijeme je predizborne kampanje i očigledna je homogenizacija tog političkog bića kod srpskog naroda i poništenje da tako kažem ili uništenje opozicije unutar Republike Srpske. Što se tiče njihovih političkih stavova oni su nepromijenjeni. To je politički stav “srpskog sveta” kojim se želi u najmanju ruku minimizirati pozicija BiH kao jedne nezavisni države na Balkanu. Očigledno je da SPC igra dominantnu ulogu u kreiranju politika takve vrste a naravno i provođenju. Aleksandar Vučić je eksponent takve politike i unutar BiH su samo politički sateliti ti koji provode i doljevaju ulje na vatru ne bi li sebi obezbijedili još koji glas u ovoj predizbornoj kampanji”, naveo je Mehmedović.

Odlazak Vučića na BN
“To je nešto što se događa iza kulisa očiju javnosti je očigledno urodilo plodom, a to je da zapravo Milorad Dodik ima što je moguće veću podršku od građana entiteta RS i da on sa takvom političkom snagom nastupa u provođenju političkog projekta “sprki svet”, stoga je to neko pomirenje ako tako mogu reći prije svega političkih lidera u Bijeljini i političkih lidera SDS-a je Miloradu dobrodošlo, u kome će on biti taj srpski lider, neprikosnoveni koji će moći da i dalje radi na dezintegraciji BiH i njenih institucija”, naveo je Mehmedović.

O Vučiću I Milanoviću
“Očigledno je da oni koordinirano djeluju prema BiH, imaju iste namjere, možda su kod nekih malo prikrivenije s obzirom da je Republika Hrvatska članica EU I NATO i ste strane imaju određena ograničenja. S druge strane Aleksandar Vučić nema baš nikakvih ograničenja i obzirom na njegov politički background, potiče iz potpuno radikalnog političkog miljea i on se tako i ponaša iako u zadnje vrijeme pokušava da to radi u rukavicama. Milanović i Vučić su zapravo ruski igrači na Balkanu koji treba da provedu politiku Putina i da obezbijede dominantan ruski uticaj na Balkanu. U tom projektu oni zapravo pokušavaju da obezbijede provedbu nekih ratnih ciljeva koje nisu ostvarili na prostoru BiH što u najmanju ruku zabrinjava građane BiH”, istakao je na kraju Mehmedović.

Share this Article