Bataljonska grupa lake pješadije OSBiH s najvišim ocjenama ispunila NATO standarde

2 Min Read

Najviše ocjene dobila je je Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine što znači da je potpuno borbeno spremna prema standardima koje je uspostavio NATO savez.

Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio da je time uspješno završena provjera jedinica jer je pored ove jedinice izvršeno je recjenjivanje još dva voda (vojna policija i vod za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava) koja su također dobile odlične ocjene.

Neke zemlje nisu prošle ovo ocjenjivanje

Ocjenjivanje se vrši u pet područja i to pripreme, operacije, podrška, komunikacije i administracija. Vojnici su imali 2.100 zadataka koje su morali završiti pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja, a 1.118 pripadnika Oružanih snaga iz tri voda ocjenjivano je u četiri dana.

– Ovakve ocjene znače da je 10 posto personala Oružanih snaga ocjenjeno odličnom ocjenom odnosno potpuno borbeno spremno. To je velika stvar jer mnoge, jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima, neke zemlje članice NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje – kaže Podžić.
Primjer je Ukrajina

Pozvao je sve one koji nakon općih oktobarskih izbora budu dio izvršne i zakonodavne vlasti podignu ruku za rješavanje statutarnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH, da glasaju za budžet Ministarstva odbrane BiH kako bi vojnici bili moderno opremljeni.

– Ovih dana svima je jasno šta znači kada je vojnik opremljen najbolje to pokazuju ukrajinski vojnici. Sigurnost svake zemlje i države je broj jedan, kada nestane sigurnosti, primjer za to je Ukrajina, sve drugo ide u drugi plan – zaključio je Podžić.

Share this Article