RUSI PRISTIŽU U BEOGRAD: “Ne želimo rat kao što ga ne žele milioni drugih”

2 Min Read

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” u petak je sletio još jedan avion u kojem su bili i brojni ruski državljani koji su odlučili napustiti zemlju zbog mogućnosti najavljene mobilizacije u ratu protiv Ukrajine.

Ekipa Anadolu Agency bila je danas na aerodromu gdje je dočekala avion s ruskim državljanima.

Jedan od sagovornika novinara AA, koji nije želio da njegov identitet bude otkriven, kazao je kako je napustio Rusiju zbog najavljene mobilizacije i zbog činjenice da ne želi u armiju.

Kazao je kako se nada da će “problem” s mobilizacijom biti riješen u narednim mjesecima.

Na pitanje da li planira ostati u Srbiji ili ima neke druge planove, kazao je kako to još uvijek ne zna.

“Ne znam, zaista ne znam šta će se dogoditi”, poručio je.

Upitan šta generalno misli o ratu između Rusije i Ukrajine, koje je počeo 24. februara, sagovornik je upotrijebio psovku, a potom kazao kako ga ne želi kao ni milioni Rusa. Ipak, dodao je, ruska vlada misli drugačije.

Ni drugi putnici, koji su avionom kompanije Air Serbia stigli direktnim letom iz Moskve, nisu bili raspoloženi za snimanje.

Ruski predsjednik Putin izdao je u srijedu naredbu o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji, podržavajući prijedlog Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Sergey Shoygu, ruski ministar odbrane, rekao je da se mobilizacija sprovodi radi kontrole “već oslobođenih teritorija” i da će za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini biti pozvano oko 300.000 rezervista.

Share this Article