“BOSANSKI ĆORSOKAK”: “I izbori pokazali da Srbija i Hrvatska žele da raskomadaju Bosnu i Hercegovinu” (VIDEO)

3 Min Read

Novinar iz Novog Sada Dinko Gruhonjić izjavio je danas da su predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini i izjave nacionalističkih aktera nakon izbora pokazali da “na prvom mestu Srbija a potom i Hrvatska” ne odustaju od pokušaja da do kraja dovedu svoje ratne ciljeve, odnosno da “raskomadaju Bosnu”.

Gruhonjić je u intervjuu za Gradsku televiziju iz Podgorice rekao da vjeruje da međunarodna zajednica pokušava da nađe izlaz iz “bosanskog ćorsokaka”, ali je dodao da je za taj ćorsokak u dobroj mjeri i sama odgovorna, jer je išla na ruku nacionalistima.

“Činjenica je da je, nažalost, na snazi i dalje dejtonski ustav, koji je baziran na Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji jeste prekinuo rat, ali nije otklonio njegove uzroke niti je na tome rađeno u poslednjih 27 godina”.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je, nakon zatvaranja birališta u Bosni i Hercegovini, nametnuo Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, Gruhonjić je rekao da još uvijek nije do kraja jasno šta sve te izmjene podrazumijevaju, ali je ocijenio da podrška Ambasade SAD-a upućena Schmidtu, odnosno ograđivanje Delegacije EU od njegove odluke, govore u prilog tezi da međunarodna zajednica nije jedinstvena i da “ne zna šta će”.

Ocijenio je da izmjene djeluju tako da idu ka tome da se izađe u susret zahtjevima HDZ-a za nezvanično priznanje takozvane Herceg-Bosne.

“Utisak je da je Schmidtovom odlukom međunarodna zajednica dolila još kap ulja na ionako uzavreli bosanski lonac”, rekao je Gruhonjić.

Govoreći o izborima za predsjednika manjeg bh. entiteta RS, Gruhonjić je ocijenio da su mogući protesti opozicije, s obzirom da je opoziciona kandidatkinja Jelena Trivić proglasila pobjedu u izbornoj noći pa se poslije ispostavilo da je Milorad Dodik ipak pobijedio.

“Ta samoproglašavanja pobednika delovala su kao da se gleda ko će više glasova zapravo da ukrade, što ne bi bilo iznenađenje za manji entitet u BiH”, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim riječima, u Federaciji BiH pobijedila je građanska opcija, odnosno Bakir Izetbegović je izgubio od zajedničkog kandidata opozicije Denisa Bećirovića, a Željko Komšić pobijedio je kandidatkinju HDZ-a Borjanu Krišto iz HDZ-a.

Dodao je da međunarodna zajednica još uvijek nije poduzela adekvatne mjere protiv Milorada Dodika, koji već nekoliko godina unazad vrlo otvoreno i direktno radi na destabilizaciji BiH, najavljuje secesiju i ispunjava interese zvanične Moskve na destabilizaciji Balkana.

“Svakome u Evropi je danas jasno šta znači ukoliko ste eksponent ruske politike, a to nažalost najbolje znaju građani Ukrajine, tako da ne treba sumnjati da su slične namere i Milorada Dodika ovde na Balkanu”, poručio je Gruhonjić.

Dodao je da je glavni generator krize na Balkanu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, za kojeg je, kao i za Dodika, rekao da je “ruski proksi”.

Video pogledajte na Autonomija.info.

Share this Article