Iz PDA traže da Schmidt iskoristi bonske ovlasti jer su im zastupnici “preletjeli” u SDA

2 Min Read

Strasti u PDA se ne smiruju, a nakon što su dva skupštinska zastupnika, uz određni broj članova općinskih odbora, odlučili napustiti stranku koju je osnovao Mirsad Kukić. Shodno cijeloj situaciji, iz PDA pozivaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na korištenje bonskih ovlasti.
Kao što je poznato od ranije, Senad Alić i Jakub Suljkanović, odlučili su napustiti PDA te se pridružiti novoj skupštinskoj većini koja će predvođena SDA-om formirati vlast u Tuzlanskom kantonu. Pored njih, PDA su napustili i članovi ogranaka u Srebreniku, Sapni i Gradačcu.

Nasuprot njima, iz Gradskog odbora PDA u Živinicama daju punu podršku rukovodstvu stranke, na čelu sa predsjednicom Elzinom Pirić, a kako su istaknuli, povodom aktuelnih dešavanja na političkoj sceni Tuzlanskog kantona.

“Mi, okupljeni u PDA Živinice, zgroženi smo činjenicom da su kandidati PDA Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji su na Općim izborima dobili mandate u Skupštini TK, iznevjerili stranku i svoj glas dali za formiranje skupštinske većine zajedno sa SDA i DF i to u samom foto finišu formiranja vlasti na sva tri nivoa”, rekao je Said Muhić, predsjednik Gradskog odbora PDA Živinice.

Muhić je dodao da su Alić i Suljkanović uživali veliko povjerenje kako rukovodstva stranke, ali i svih ostalih članova stranke.

“Kao njihov stranački kolega šokiran sam podmuklim postupkom obojice, a posebno Jakuba Suljkanovića, kojeg su poštovali ljudi iz drugih političkih opcija i čovjeka koji je važio za jednu moralnu osobu. Tražimo da OHR, odnosno visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini upotrijebi bonske ovlasti i da im oduzme mandate, jer članovi i simpatizeri stranke nisu glasali za SDA, nego za programske ciljeve PDA”, kazao je Muhić.

Inače, formiranje vlasti u Tuzlaskom kantonu trebalo bi uslijediti u četvrtak, a u raspodjeli ministarstva će biti ugrađeni i Alić te Suljkanović.

Share this Article