OŠTRE REAKCIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE: „Jedina razlika između Nebojše Vukanovića i Milorada Dodika je…“

3 Min Read

Na sastanak sa predstavnicima političkih stranaka koje imaju izabrane zastupnike u Narodnu skupštinu RS-a, koji je Milorad Dodik zakazao za utorak, Ramiz Salkić, zastupnik koalicije “Pokret za državu” ispred SDA, kaže da još ne zna da li će se pojaviti. 

“Odlazak na ovaj sastanak zavisi od stava političke partije čiji sam član, odnosno – SDA. 

Što se tiče ostalih kolega poslanika “Pokreta za državu”, nemam informacija da li će se odazvati Dodikovom pozivu”, kazao je za „Politicki.ba“ Ramiz Salkić.

Upitan šta je istina od tvrdnji da se on “začešlj’o” da bude potpredsjednik NSRS, koje je gostujući na jednoj TV iznio zastupnik Nebojša Vukanović, Salkić navodi da je “izlišno komentirati Vukanovićeve izjave” jer on, kaže “pojma nema”. 

“Najprije, poznato je da sam ja još davno, javno kazao da ne želim biti potpredsjednik NSRS.

Ljudi oko mene znaju da nisam zainteresiran da budem kandidat za tu poziciju. 

Moj dosadašnji rad je bio na promoviranju istine, traženju pravde i zagovaranju jednakih prava za sve građane entiteta i države Bosne i Hercegovine. 

Tako mislim nastaviti i u budućem radu”, navodi Ramiz Salkić u razgovoru za Politicki.ba.

Ističe da ne obraća pažnju na stalne prozivke njega, SDA, a sada i Pokreta za državu od strane Nebojše Vukanovića jer to smatra njegovim, a ne problemom onih koje proziva.  

“Samo znam jedno da je jedina razlika između Vukanovića i Dodika to što bi Vukanović volio biti na mjestu Dodika, a Dodik ne bi na mjestu Vukanovića. 

Dodik i Vukanović isto misle o Bošnjacima. I jedan i drugi negiraju bosanski jezik, slave zabranjeni 9. januar, negiraju presuđeni genocid nad Bošnjacima, ratne zločince smatraju stvaraocima entiteta RS i voljeli bi da RS bude druga srpska država na Balkanu. 

Vukanović neargumentiranim optužbama dodatno iritira, provocira i dovodi u pitanje podršku opozicionim kandidatima za Dom naroda Bosne i Hercegovine. 

Njegovi mržnjom motivirani medijski nastupi odmažu nastojanjima opozicije da imaju dva delegata i direktno pomažu Dodiku da on ima 4 delegata u Domu naroda”, upozorava Salkić. 

Ističe da bi bilo dobro da Vukanovića “njegova opoziciona družina” obuzda prije nego im, u narednih nekoliko dana, ne nanese nepopravljivu štetu.

“Mali Vukanović misli da se potuče sa velikim, pa da, iako dobije degenek ima referencu u raji da se potukao sa velikim, bez obzira na posljedice. Iskreno, smiješno mi je ponekad to njegovo ponašanje”, kaže Salkić.  

Podsjetimo, portal Ljudski.ba piše kako se iza Vukanovićevog napada na potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića krije težnja za liderstvom u opoziciji koja je u rasulu, a taj projekat financijski navodno pomaže Vučićev trgovac oružja rodom iz Kiseljaka Slobodan Tešić.

Share this Article