BIO JE KOMANDIR ČETE VOJNE POLICIJE ZVORNIČKE BRIGADE VRS: Podignuta optužnica protiv Miomira Jasikovca za genocid u Srebrenici

2 Min Read

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, nastanjen u Novom Sadu, državljanin Srbije.
Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u periodu od 13. do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gdje su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubistvima žrtava.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu na mjesta strijeljanja kao i ubojstvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka, 16 svjedoka uz mjere zaštite, među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ / MRMKS, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudjelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ /MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Share this Article