Riješite se problema NATEKLIH NOGU uz ova dva domaća čaja

2 Min Read

Veliki broj ljudi pati od natečenih nogu, one mogu biti uzrokovane mnogo čime, uključujući lošu cirkulaciju krvi, lošu ishranu, debljanje, menstrualni ciklus, ali i trudnoću.

Osim toga, promjene temperature, vruće vrijeme i vlaga također pridonose oticanju nogu. Gravitacija povlači tekućinu do nogu i one nabubre.
Ovo stanje može biti veoma bolno i neprijatno.

S druge strane, čaj od peršuna, ali i čaj od maslačka su jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova u slučaju otečenih nogu, jer uklanja prevelike količine tekućine iz tijela.

Evo kako ih spremiti kod kuće.

Recept za čaj od peršuna:

Za pripremu čaja od peršuna nasjeckajte svježe lišće i korijenje peršuna. Stavite otprilike 1/4 šolje peršuna u mrežicu ili prelijte šolju kipuće vode preko peršuna ili potopite mrežicu u lonac za čaj pun kipuće vode. Pustite da peršun strmi 5 do 7 minuta. Zatim jednostavno izvadite mrežicu i uživajte u čaju, dodajte med i limun ukoliko želite.

Možete takođe isprobati nositi kompresijske čarape kako bi se smanjilo oticanje. Ova metoda posebno je korisna za one koji pate od natečenih nogu uslijed dugotrajnog stajanja ili sjedenja na poslu.

Recept za moćni čaj od maslačka:

Maslačak je poznat po svojim prirodnim antioksidativnim i diuretičkim svojstvima i stoga se može koristiti za smanjenje zadržavanja tečnosti u slučaju otoka nogu.

Sastojci koji su va potrebni:

1 kašičica ekstrakta čaja od maslačka
1 šolja vode

Upute za pripremu čaja:

Dodajte ekstrakt čaja od maslačka u vodu i prokuhajte do ključanja. Procijedite i pustite da se ohladi. Pijte ovaj čaj za oticanje nogu dva puta dnevno radi optimalnih koristi.

Share this Article