U Istanbulu Jeste li znali: Maradona je 1995. godine bio dio utakmice za pomoć bolesnoj djeci BiH

2 Min Read

Maradona u spomenutom meču nije igrao, ali svakako da je njegov dolazak na spomenuti susret dao posebnu važnost ovoj utakmici i svemu onom što se prethodnih godina desilo tokom agresije na našu Bosnu i Hercegovinu.

Na terenu su tada igrale velike svjetske zvijezde poput Roberta Baggija i Michaela Laudrupa, a Maradona je na kraju bio izrazito ljut što i ostali, koji su također najavili dolazak, nisu došli u Istanbul i bili dio te manifestacije.

Maradona je u to vrijeme imao suspenziju zbog korištenja narkotika tokom Mundijala 1994. godine i nije mogao igrati na tom meču, no njegov dolazak, bez obzira na sve, obilježio je utakmicu.

Legendarni Maradona preminuo je 25. novembra 2020. godine u 61. godini nakon srčanog zastoja.

Popularni Mali zeleni, koji se smatra jednim od najvećih nogometaša svih vremena, vrhunac karijere doživio je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine kada je s Argentinom osvojio Mundijal.

Igrao je za Argentinos Juniorse, Bocu Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell’s. Dres Argentine nosio je 90 puta, a za Gauchose je postigao 34 pogotka. Ostat će upamćeno da je vodio tada “mali” Napoli do dvije titule u Seriji A 1987. i 1990. godine što je jedan od najvećih podviga u svijetu nogometa.

Share this Article