FORTO U RASKORAKU: Nova Vlada KS između januara i marta, je li smetnja…

3 Min Read

Jedini razlog zašto nema nove Vlade KS jeste ulazak novih partnera u Vladu KS. Tako bi se mogla tumačiti izjava premijera KS Edina Forte i predsjednika Naše stranke na pitanje šta ih spriječava da formiraju novu Vladu KS iako imaju jasnu skupštinsku većinu. 

„Ništa nas ne sprečava. Ulaze novi partneri, radimo proces, pregovaramo, to je sasvim normalno“, kazao je Forto u emisiji Polis na TVSA.

No, jedini novi partner jeste Stranka za BiH, dok je zastupnik Damir Marjanović izuzev što je sad dio pokreta Za nove generacije, bio dio skupštinske većine i u ranijem sazivu. 

Forto je kategorično potvrdio da će Naša stranka dobiti mjesto premijera KS iako to možda neće biti on ali je jedna od opcija. Nije želio govoriti ni o resorima koje bi ta stranka vodila u novoj Vladi tvrdeći da se o tome nije ni razgovaralo već da radne grupe isključivo rade na mjerama i principima. No, iz nekih drugih stranaka već su istakli želje prema određenim resorima, druge su svjesne da će ostati bez jednog ili dva ministarstva, pa je pitanje kome zaista odgovara odugovlačenje sa formiranjem nove Vlade KS.

Predsjednik Naše stranke Semir Efendić vrlo otvoreno je kritikovao rad određenih ministara u Vladi KS, te smatra da bi se privreda, zdravstvo i komunalna privreda mogli voditi puno bolje i uspješnije.

Da li su upravo Efendić i njegovi zahtjevi zakočili proces formiranja Vlade moglo bi ubrzo postati poznato. 

S obzirom da se njegovo ime spominje kao moguće kadrovsko rješenje za jedan resor u Vijeću ministara BiH Forto je kazao da „šta god bude radio bit će dobro“.

Na direktno pitanje kada će Vlada KS biti formirana premijer KS vrlo neozbiljno je kazao između januara i marta, vežući to za odluku o privremenom finansiranju KS koja će važiti od januara do kraja marta. 

Dodao je da ne vidi mogućnost da Narod i pravda dobiju mjesto premijera KS.

Iako su neki koalicioni partneri iz petorke koja bi trebala činiti vlast isticali da će Vlada KS biti na čekanju do formiranja Vlade FBiH Forto je odbacio takvu mogućnost.

Također je potvrdio da Narod i pravda ima pravo prvi birati resor u Vijeću ministara BiH, te da će to vjerovatno biti vanjski poslovi. Za tu poziciju bila je zainteresirana i Naša stranka, ali do dogovora nije došlo. No, Forto je dodao da kadrovi moraju biti kompententni, bez istraga, presuda, a ne da bilo ko obavlja funkcije. 

Kada je riječ o Vladi FBiH Forto je istakao kako bi Naša stranka trebala dobiti dva resora.

Share this Article