(FOTO)Turska: Mačka Tombi nakon raspusta vratila se u školu

3 Min Read
Nova školska godina nedavno je počela u Turskoj, a to je i za mačku Tombi iz Izmira, značilo povratak u školske klupe i susret s prijateljima. Mačka Tombi postala je nadaleko poznata nakon što se na društvenim medijima pojavila priča o njoj u školi. Naime, učenici i kolektiv osnovne škole u distriktu Bayrakli, brinuli su se o mački, koja je potom zbog reakcije roditelja udaljena iz ove obrazovne institucije. Napori da se mački bude dozvoljen boravak u učionici urodili su plodom u februaru ove godine. ( Evren Atalay - Anadolu Agency )

Mačka Tombi postala je nadaleko poznata nakon što se na društvenim medijima pojavila priča o njoj u školi. Naime, učenici i kolektiv osnovne škole u distriktu Bayrakli, brinuli su se o mački, koja je potom zbog reakcije roditelja udaljena iz ove obrazovne institucije. Napori da se mački bude dozvoljen boravak u učionici urodili su plodom u februaru ove godine.

Ovaj neobični ”učenik“ ovog septembra ”krenuo“ je u četvrti razred.

Brigu o Tombi tokom ljetnog raspusta preuzela je učiteljica Ozlem Pinar Ivascu. Zvuk školskog zvona za mačku je značio šetanje među klupama i odmaranje u za nju odvojenom prostoru.

Ni djeca nisu krila oduševljenje što ponovo imaju priliku družiti se s Tombi.

Ivascu je izjavila kako je mačka djeci veoma nedostajala, i da su tokom raspusta zvali učiteljicu da pitaju za svoju krznenu prijateljicu.

”Tombi unosi mir među djecu. Nakon što je došla u razred, djeca su više pazila na ponašanje, da ne prave pokrete koji bi je uznemirili. Prisustvo Tombi ih motivira. Svako jutro dolaze dobro raspoloženi jer znaju da će vidjeti Tombi, a i mačka je sretna“, dodala je Ivascu.

Smatra kako su djeca zbog prisustva Tombi, promijenila pogled na životinje koje žive na ulici. Ponašanje su promijenila i djeca koja se nisu smjela približiti mačkama, kao i ona koja su se loše odnosila prema njima.

Tombi će ove godine ispratiti učenike nižih razreda, a već sljedeće godine spremna je za nove generacije.

Ivascu je dodala kako pišu i knjige, a glavni lik je upravo Tombi.

”Nastavljamo seriju avanturističkih priča. Bit će to serija od pet knjiga. Tombi je glavni lik. Ide u Egipat, svemir, hoda u šumi, ima ulogu detektiva i traži izgubljene životinje s ulice. Napravili smo zanimljivu seriju za djecu. Svi prihodi će biti odvojeni za zbrinjavanje i pružanje pomoći životinjama na ulici“, pojasnila je.

Učenica Tuana Tuntar izjavila je kako joj je Tombi mnogo nedostajala.

”Prošle godine je bila veoma malena. Igrali smo se. Sada je mnogo veća i radoznalija. Veoma je volimo“, rekla je Tuntar.

Azra Akpinar rekla je kako su tokom raspusta čitali knjigu koju je učiteljica napisala o Tombi.

Akpinar je dodala kako je Tombi važan dio razreda i da su zahvaljujući njoj pojedina djeca promijenila ponašanje prema napuštenim životinjama.

Share this Article