CRNO-BIJELA FOTOGRAFIJA KAO SVJEDOK VREMENA: Znate li priču o legendi fudbala i “čudu tehnike” iz Banjaluke

2 Min Read

Crno-bijela fotografija iz zaostavštine čuvenog banjalučkog “Čajaveca” stara je više od 50 godina, ali i danas izaziva rasprave. Da li je legendarni Pele, najbolji nogometaš svih vremena, zaista prilikom posjete Jugoslaviji 1969. na poklon dobio “Čajavec” televizor ili je sve bio samo marketinški trik?

Na arhivskoj fotografiji, koja je prošle godine prezentovana na izložbi Slobodana Rašića “70 godina Čajaveca”, nasmijani Pele, okićen ordenom, u društvu legende jugoslovenskog nogometa Dragana Džajića, divi se televizoru “Čajavec”.

U to vrijeme, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Pele je bio legenda nogometa, ali je i “Čajavec” televizor bio pravo “čudo tehnike”.

Po jednim izvorima, fotografija svjedoči da su predstavnici banjalučkog giganta Peleu poklonili “Čajavec” televizor, kada je brazilski as bio na turneji po Jugoslaviji i kada ga je Tito odlikovao Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnom zvezdom

“Pele je tom prilikom dobio orden od Tita, a onda mu je uručen TV prijemnik banjalučkog “Čajaveca”, koji je bio hit na tada održanom Sajmu tehnike”, napisao je prije nekoliko godina banjalučki novinar veteran Slobodan Pešević.

Po drugoj verziji, koju je potvrdio i sam Dragan Džajić, Pelea su Banjalučani u Beogradu zamolili da se slika pored “Čajevec” televizora i obećali mu da će mu, u znak zahvalnosti, jedan “primjerak” poslati u Brazil.

Ali, po toj verziji, Pele nikad nije dobio obećani poklon.

Dažjić je prošle godine za beogradsku Politiku svjedočio da je orden Peleu uručen u jugoslovenskoj ambasadi u Brazilu. Na koktelu nakon zvanične ceremonije, Pele je pitao Džajića, da li mu je donio televizor, koji su mu obećali.

“Pitao me je, između ostalog, da li sam mu donio televizor. Sa Santosom je 1969. igrao na turneji po Jugoslaviji i iz fabrike ‘Rudi Čajavec’ su mu obećali poklon. Peleu, razumije se, nije bilo do televizora, ali je pokazao da ima dobro pamćenje i smisao za šalu”, ispričao je Džajić.

Share this Article